Home

Защо настоящата рецесия не е като предишните?

16.05.2023 11:00 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо настоящата рецесия не е като предишните?

Икономическите експерти отново бият тревога, предупреждавайки за потенциален спад в икономиката на САЩ през втората половина на 2023 г.

Тези предупреждения идват от някои от най-изтъкнатите имена във финансовата индустрия, включително Джейми Димън, главния изпълнителен директор на JPMorgan и инвеститора милиардер Стан Друкенмилър.

Бъдещите рискове са значителни, а последиците от рецесията могат да бъдат тежки. Предвид тези обстоятелства Димън заяви, че “с удоволствие би приел лека рецесия“. Друкенмилър, от друга страна, предупреди, че предстои твърдо приземяване и че би било “наивно да не сме отворени за нещо наистина, наистина лошо“.

Въпреки предупрежденията на изпълнителни директори, икономисти и анализатори, през изминалата година икономиката на САЩ остана сравнително силна. Въпреки това имаше значителни предизвикателства, сред които високата инфлация, повишените цени на бензина и спадът на пазарите с 20%. Въпреки това Съединените щати успяха да избегнат рецесия.

Том Баркин, президентът на Федералната резервна банка на Ричмънд заяви през януари, че това е била “най-прогнозираната потенциална рецесия в историята“. Експертите обаче призоваха за предпазливост, тъй като има няколко причини, поради които този път рецесията може да е по-вероятна.

Един от значимите фактори са по-високите лихвени проценти и затягането на кредитирането. Федералният резерв повиши лихвените проценти с по-бърз темп от обичайното, а според някои продължаващата регионална банкова криза в САЩ е ранен предупредителен знак за стрес в системата.

Експертите на Фед прогнозираха през март, че “потенциалните икономически последици от неотдавнашните събития в банковия сектор” ще доведат до “лека рецесия, която ще започне по-късно тази година“.

Банковите фалити могат да затруднят вземането на заеми, което може да ограничи разходите и да натежи на икономическата активност. Неотдавнашно проучване на Фед потвърди, че кредиторите затягат стандартите си и търсенето и предлагането на кредити вече е близо до нивата от 2008 г.

Торстен Слок, главен икономист в Apollo Global Management, предупрди, че при положение че инфлацията все още е 5%, което е доста над целта на Фед за 2% инфлация, а Фед няма да намали лихвените проценти скоро, условията за кредитиране ще продължат да се затягат и в резултат на това предстои рецесия, която може да бъде по-дълбока или по-дълга от консенсусните очаквания в момента.

Исторически погледнато, рецесията обикновено съвпада с пика на инфлацията, а в Съединените щати наближава една година от достигането на инфлацията на най-високото ниво от 9.1% през юни 2022 г.

Въпреки това Бари Гилбърт, стратег по разпределение на активите в LPL Financial, предупреди, че все още “не сме излезли от гората”, въпреки че засега не сме станали свидетели на рецесия.

Ако икономиката изпадне в рецесия през втората половина на годината, това може да се дължи на първоначалното изоставане на Фед в борбата с инфлацията, както и на забавянето на паричната политика.

Въпреки че попътният вятър от търсенето след пандемията допринася за устойчивостта на икономиката, рецесия все още може да настъпи. Ето защо е важно икономиката да се следи отблизо и да се подготвим за потенциални спадове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Meta и Apple спират AI разработките в ЕС поради регулаторни опасения

Meta, следвайки примера на Apple, реши да спре пускането на нови функции с изкуствен интелект (AI) в Европейския съюз (ЕС) заради регулаторна несигурност.

19.07.2024 9:00 1мин. четене

BlockFi започва да връща средства на клиенти чрез Coinbase

Изпадналият в несъстоятелност крипто заемодател BlockFi се подготвя да върне средствата на своите клиенти този месец, като Coinbase ще се заеме с разпределението.

19.07.2024 8:00 2мин. четене

САЩ трябва да изчакат по-дълго преди да редуцират лихвените проценти – МВФ

На 18 юли Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази основните си лихвени проценти непроменени, с което даде знак за пауза, насочена към преодоляване на продължаващите опасения за инфлацията.

19.07.2024 6:30 2мин. четене

ИЗВЪНРЕДНО: Джо Байдън предполагаемо се оттегля от президентската надпревара

Президентската битка в САЩ между Джо Байдън и Доналд Тръмп може би върви към своя край.

19.07.2024 1:45 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.