НАЧАЛО Други

Защо настоящата рецесия не е като предишните?

май 16, 2023 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо настоящата рецесия не е като предишните?

Икономическите експерти отново бият тревога, предупреждавайки за потенциален спад в икономиката на САЩ през втората половина на 2023 г.

Тези предупреждения идват от някои от най-изтъкнатите имена във финансовата индустрия, включително Джейми Димън, главния изпълнителен директор на JPMorgan и инвеститора милиардер Стан Друкенмилър.

Бъдещите рискове са значителни, а последиците от рецесията могат да бъдат тежки. Предвид тези обстоятелства Димън заяви, че “с удоволствие би приел лека рецесия“. Друкенмилър, от друга страна, предупреди, че предстои твърдо приземяване и че би било “наивно да не сме отворени за нещо наистина, наистина лошо“.

Въпреки предупрежденията на изпълнителни директори, икономисти и анализатори, през изминалата година икономиката на САЩ остана сравнително силна. Въпреки това имаше значителни предизвикателства, сред които високата инфлация, повишените цени на бензина и спадът на пазарите с 20%. Въпреки това Съединените щати успяха да избегнат рецесия.

Том Баркин, президентът на Федералната резервна банка на Ричмънд заяви през януари, че това е била “най-прогнозираната потенциална рецесия в историята“. Експертите обаче призоваха за предпазливост, тъй като има няколко причини, поради които този път рецесията може да е по-вероятна.

Един от значимите фактори са по-високите лихвени проценти и затягането на кредитирането. Федералният резерв повиши лихвените проценти с по-бърз темп от обичайното, а според някои продължаващата регионална банкова криза в САЩ е ранен предупредителен знак за стрес в системата.

Експертите на Фед прогнозираха през март, че “потенциалните икономически последици от неотдавнашните събития в банковия сектор” ще доведат до “лека рецесия, която ще започне по-късно тази година“.

Банковите фалити могат да затруднят вземането на заеми, което може да ограничи разходите и да натежи на икономическата активност. Неотдавнашно проучване на Фед потвърди, че кредиторите затягат стандартите си и търсенето и предлагането на кредити вече е близо до нивата от 2008 г.

Торстен Слок, главен икономист в Apollo Global Management, предупрди, че при положение че инфлацията все още е 5%, което е доста над целта на Фед за 2% инфлация, а Фед няма да намали лихвените проценти скоро, условията за кредитиране ще продължат да се затягат и в резултат на това предстои рецесия, която може да бъде по-дълбока или по-дълга от консенсусните очаквания в момента.

Исторически погледнато, рецесията обикновено съвпада с пика на инфлацията, а в Съединените щати наближава една година от достигането на инфлацията на най-високото ниво от 9.1% през юни 2022 г.

Въпреки това Бари Гилбърт, стратег по разпределение на активите в LPL Financial, предупреди, че все още “не сме излезли от гората”, въпреки че засега не сме станали свидетели на рецесия.

Ако икономиката изпадне в рецесия през втората половина на годината, това може да се дължи на първоначалното изоставане на Фед в борбата с инфлацията, както и на забавянето на паричната политика.

Въпреки че попътният вятър от търсенето след пандемията допринася за устойчивостта на икономиката, рецесия все още може да настъпи. Ето защо е важно икономиката да се следи отблизо и да се подготвим за потенциални спадове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.