НАЧАЛО Регулации

Регулаторите на ценни книжа по света предлагат нови подобрения в законите за дигиталните активи

ноември 18, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Регулаторите на ценни книжа по света предлагат нови подобрения в законите за дигиталните активи

Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) наскоро представи заключителния си доклад, съдържащ 18 предложения за политики за управление на дигитални активи, с цел да се установи единство и стабилен надзор на световните пазари на ценни книжа.

Създадена през 1983 г., IOSCO представлява сътрудничество между регулаторните агенции за ценни книжа по целия свят, като осъществява надзор върху над 95% от пазарите на ценни книжа в над 130 юрисдикции. Най-новите насоки, в които се набляга на принципите и резултатите, имат за цел да стандартизират регулаторните рамки сред членовете на IOSCO. Основният им фокус остава върху интегритета на пазара и защитата на интересите на инвеститорите в дейностите с дигитални активи.

Централно място в препоръките на IOSCO заема стремежът към последователност при регулирането на дейностите с дигитални активи в световен мащаб. Документа повтаря принципа за последователно регулиране на сходни дейности в различни държави, за да се предотврати регулаторният арбитраж и да се защитят инвеститорите на дребно, изложени на рискове на крипто пазара.

Тези всеобхватни насоки обхващат критични аспекти като конфликти на интереси, манипулиране на пазара, трансгранични рискове, попечителство и защита на активите, оперативни рискове и дистрибуция на дребно. Те се застъпват за адаптивни, но последователни регулаторни рамки, които са паралелни на регулирането на традиционните финансови пазари, като същевременно се отнасят до различни дейности с криптоактиви, включително стабилни монети.

Директивите имат за цел да укрепят интегритета на пазара чрез ограничаване на манипулативните практики и злоупотребата с вътрешна информация, като се борят с фрагментирания и непрозрачен характер на крипто пазара. Гъвкавостта е от ключово значение, като IOSCO насърчава регулаторите да адаптират своите рамки към идентифицираните рискове и вредите за инвеститорите, като същевременно се съобразяват с различните регулаторни среди в различните юрисдикции.

Признавайки уникалните предизвикателства, породени от специфични дигитални активи като стабилните монети, IOSCO разшири препоръките си, за да обхване тези активи, като набляга на оповестяването и съхранението на резервите, отчитайки нарастващата им значимост в крипто пазара.

Ключови сред 18-те препоръки на IOSCO са:

 • единните регулаторни резултати
 • разрешаването на конфликти във вертикално интегрираните бизнес модели на CASP
 • прозрачното оповестяване на ролите
 • справедливото обработване на поръчките
 • прозрачността на търговията
 • стандартите за допускане на пазара
 • управлението на конфликтите на първичния пазар
 • борбата с измамите и пазарните злоупотреби
 • ефективното наблюдение на пазара
 • предотвратяването на злоупотребата с вътрешна информация
 • насърчаването на международното регулаторно сътрудничество
 • защитата на клиентските активи
 • справянето с оперативните рискове
 • осигуряването на пригодност
 • оповестяване на инвестициите в криптовалути за клиенти на дребно

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Солени глоби за неплатени данъци от криптовалути във Великобритания

Правителството на Обединеното кралство засилва усилията си да наложи спазването на неплатените крипто данъци, като призовава потребителите на криптовалути доброволно да разкрият всички капиталови печалби или доходи, свързани с дигитални активи като криптовалути, незаменяеми токени (NFT) и токени за комунални услуги.

ноември 30, 2023 22:00 2 мин. четене

Турция затяга крипто регулациите догодина – борсите са основен фокус

Турция ще въведе нови правила за криптовалутите, които се очаква да бъдат представени през 2024 г. Този ход идва, тъй като правителството се стреми да регулира процъфтяващата крипто индустрия на фона на нарастващата инфлация.

ноември 16, 2023 10:00 2 мин. четене

CFTC съобщи за над $4 милиарда в глоби само през 2023 г.

Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) оповести, че 2023 г. ще бъде забележителна в областта на правоприлагането в крипто сектора, както разкри председателят Ростин Бехнам. 

ноември 11, 2023 21:00 2 мин. четене

Китай обяви кражбата на NFT за престъпление

Китай официално обяви присвояването на дигитални колекции, включително NFT (незаменяеми токени), за криминално престъпление, с което отбеляза значително отклонение в правното третиране на дигиталните активи.

ноември 11, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.