НАЧАЛО Други

Рецесията през 2024г. – какво предвиждат икономистите

ноември 19, 2023 14:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесията през 2024г. – какво предвиждат икономистите

През 2023 г. много американци са изправени пред финансови предизвикателства. Сега всички си задават въпроса за бъдещето: ще се подобри ли то или ще се влоши? Някои анализатори очакват възможна рецесия през 2024 г., докато други остават безразлични.

В началото на 2023 г., на фона на рязко покачващата се инфлация и нарастващите лихви по ипотечните кредити, широко разпространено беше очакването за предстояща рецесия в САЩ до края на годината. Въпреки това Комитетът за датиране на бизнес цикъла към Националното бюро за икономически изследвания, отговарящ за официалното признаване на рецесиите, така и не направи подобна декларация.

Вместо спад, икономиката показа признаци на устойчивост; брутният вътрешен продукт отбеляза ръст от 2.1 % през второто тримесечие и приблизително 4.9 % през третото. Появиха се и благоприятни данни за безработицата: През октомври нивото на безработица беше под 4%, което беше съпроводено с разкриването на 150,000 работни места в САЩ.

Тези положителни тенденции намалиха опасенията за рецесия през 2023 г. И все пак сега вниманието се насочва към предстоящата година.

Въпреки това, продължаващият песимизъм се върти около опасенията относно корекциите на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Въпреки паузата в повишенията през септември остава несигурността относно потенциалните повишения на лихвите преди края на годината. Някои твърдят, че тези повишени лихвени проценти и последващото им въздействие върху бизнеса и потребителите могат да тласнат икономиката към рецесия през 2024 г.

Докато експертите продължават да обсъждат вероятността от рецесия през следващата година, се появиха различни мнения:

Не, рецесия през 2024 г. е малко вероятна:

  • Анека Бенеби, портфолио мениджър и директор в Julius Baer Group, изрази увереност в отсъствието на предстояща рецесия в САЩ. Тя изтъкна данните за индекса на потребителските цени през октомври, показващи отслабване на инфлацията на годишна база до 3.2% от 7.7% през октомври 2022 г. Бенеби прогнозира прекратяване на повишаването на лихвените проценти от страна на Фед и умерено икономическо развитие, което ще намали инфлационните рискове и ще благоприятства благоприятните пазарни условия.
  • Брайън Мойнихан, главен изпълнителен директор на Bank of America, се позова на очакванията на изследователския си екип за “меко приземяване”, намеквайки за стратегията на Фед да повиши лихвените проценти достатъчно, за да ограничи инфлацията, без да предизвика рецесия. Той предвижда още едно повишение на лихвите през декември и икономическо забавяне в средата на следващата година.
  • Джеймс Лорд, глобален ръководител на валутния отдел в Morgan Stanley, очаква американската икономика да надмине консенсусните очаквания и да запази темпове на растеж, близки до потенциалните, в началото на 2024 г. Той противопостави перспективите пред САЩ на условията на рецесия в Европа, като намекна за възможността за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед през следващата година, но не прогнозира рецесия в САЩ.

Да, рецесията през 2024 г. изглежда вероятна:

  • Чарли Дъгърти, старши икономист в Wells Fargo, призна, че инфлацията е намаляла, но все още предвижда рецесия през втората половина на 2024 г. Той прогнозира, че намаляването на лихвените проценти от страна на Фед може да предизвика лек спад, като го смята за естествена фаза, необходима на централната банка за постигане на дългосрочната ѝ цел за инфлация от 2%.
  • Томас Хьониг, бивш президент на Федералната резервна банка на Канзас Сити, изрази загриженост относно продължаващия риск от рецесия, като се солидаризира с гледната точка на Фед. Той подчерта крехкостта на икономиката и предложи Фед да ускори намаляването на лихвените проценти, за да стимулира разходите и да укрепи икономиката.
  • TD Securities, компания за финансови услуги, очаква “лека” рецесия за САЩ през 2024 г., като оценява вероятността на това на около 65%. Прогнозата им отдава тази вероятност на ефектите от лихвените проценти, възможността за спиране на работата на правителството и отслабения пазар на труда, като предвижда нарастване на безработицата от 3.9% на 4.6% до края на 2024 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.