НАЧАЛО Други

Рецесията в Германия тепърва ще се задълбочава – МВФ

октомври 12, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесията в Германия тепърва ще се задълбочава – МВФ

Във вторник Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че Германия е на път да преживее по-сериозен икономически спад, отколкото се предвиждаше досега.

Очаква се Германия, която е най-голямата икономика в Европа, да бъде единствената страна, която няма да отбележи растеж през 2023 г. сред водещите индустриални държави от Групата на седемте (Г7).

Според МВФ германската икономика, която се бори с висока инфлация и спад в производството, се очаква да се свие с 0.5 % през тази година. Това представлява низходяща ревизия спрямо прогнозираното през юли от базираната във Вашингтон институция свиване с 0.3%.

В актуализираната си оценка МВФ изтъкна няколко предизвикателства пред Германия, включително “уязвимост в чувствителните към лихвените проценти сектори и забавяне на търсенето от страна на търговските партньори“.

МВФ посочи, че Германия е на път да се възстанови през 2024 г., като очакваният темп на растеж е 0.9%. Тази прогноза е по-песимистична в сравнение с очакваната по-рано стойност от 1.3%.

Въпреки това имаше положителни новини за Франция, втората по големина икономика в групата на 20-те държави. Възраждането на промишленото производство и засиленото външно търсене накараха МВФ да прогнозира разширяване с 1% за 2023 г., което е увеличение спрямо предходната оценка от 0.8%.

Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас посочи два влиятелни фактора, които допринасят за икономическите предизвикателства пред Германия.

На първо място, силният производствен сектор на Германия, който консумира значително количество енергия, в миналото е бил зависим от енергийните доставки от Русия, които сега са намалели.

Второ, затягането на паричната политика и повишаването на инфлацията доведоха до относително намаляване на инвестициите. Освен това Германия се бори с дългогодишни структурни проблеми, включително застаряващо население и недостиг на квалифицирана работна ръка.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.