НАЧАЛО Други

ЕЦБ: Шокът от инфлацията утихва, но това не е края

октомври 11, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ: Шокът от инфлацията утихва, но това не е края

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Клаас Кнот заяви, че понастоящем въздействието на инфлационните шокове намалява.

Въпреки това политиците са готови да предприемат допълнителни мерки, ако постигането на инфлационната цел от 2% се измести по-далеч в бъдещето.

В изказване от Маракеш по време на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка Кнот отбеляза:

В момента ефектите от тези шокове постепенно отслабват. Трябва да наблюдаваме, ще има нови сътресения.

Ръстът на потребителските цени се забави от над 10% през октомври 2022 г. до 4.3%. Въпреки това най-новите прогнози на ЕЦБ предвиждат достигане на целта едва през втората половина на 2025 г.

Кнот изрази мнение, че постигането ѝ до тази година би било задоволително за него. Той отбеляза също:

В момента отново ставам малко по-уверен в нашите прогнози, защото тези безпрецедентни шокове, които направиха моделите ни донякъде остарели, а продукцията – по-малко надеждна от обикновено, сега отстъпват.

ЕЦБ осъществява повишения на лихвените проценти в продължение на десет поредни заседания и посочи, че по време на заседанието си на 26 октомври е малко вероятно да извърши допълнителни корекции. Макар че някои политици смятат, че затягането на политиката е достигнало своя връх, други не изключват възможността за допълнителни действия.

Кнот заяви:

Естествено, отчитаме, че дефлационните процеси не протичат по строго линеен начин и може да има нови предизвикателства пред нас.

При такъв сценарий ще останем бдителни и ще сме готови да направим допълнителни корекции на лихвените проценти, ако дефлационната тенденция покаже признаци на спиране, като се има предвид, че рисковете от продължително нарастване на заплатите и потенциални вторични ефекти се запазват.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.