НАЧАЛО Други

Рецесията в Европейският съюз на фона на спадащата икономическа активност

06.12.2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесията в Европейският съюз на фона на спадащата икономическа активност

Последното проучване показа леко подобрение на бизнес активността в еврозоната в сравнение с предходния месец.

Въпреки това то все още сигнализира, че икономиката на блока вероятно ще се свие отново през това тримесечие поради продължаващите предизвикателства в сектора на услугите, който се бори да стимулира търсенето.

Официалните данни показаха свиване на икономиката с 0.1% през последното тримесечие, а съставният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за ноември предполага запазване на тази тенденция, което отговаря на техническите критерии за рецесия в 20-те страни от валутния съюз.

Изготвяният от S&P Global съставен PMI индекс, считан за надежден показател за общото икономическо състояние, се повиши до 47.6 пункта спрямо октомврийското дъно от 46.5 пункта, което е малко над предварителната оценка от 47.1 пункта. Въпреки че отбелязва подобрение спрямо юли, той остава под прага от 50 пункта, който разделя растежа от свиването.

По-конкретно, PMI индексът за сектора на услугите се повиши до 48.7 пункта спрямо 47.8 пункта през октомври. Въпреки това главният икономист на Хамбургската търговска банка Cyrus de la Rubia изрази предпазливост, като отбеляза продължаващата през ноември низходяща тенденция в сектора на услугите.

Той подчерта, че незначителното повишение на индекса на активността не дава големи надежди за незабавно възстановяване. Прогнозата за спад на БВП през четвъртото тримесечие се подкрепя и от петото поредно месечно намаление на показателя за нов бизнес, който, макар и леко подобрен до 46.7 пункта от 45.6 пункта, остана под 50-процентовата граница, показваща свиване на търсенето.

Въпреки това се наблюдава относително по-положителна перспектива за бъдещето. Съставният индекс на бъдещата продукция се повиши до 56.0 спрямо 55.6, което показва подобрени нагласи за предстоящата година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.