НАЧАЛО Други

Рецесия в Китай – заплаха за пазара на имоти и бъдещите икономически перспективи

19.01.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесия в Китай – заплаха за пазара на имоти и бъдещите икономически перспективи

Икономическият спад в Китай оказва дълбоко въздействие върху стремежите на младите хора в оживения метрополис Шанхай.

Китай се бори с кризата на младежката безработица, като през юни миналата година, всеки четвърти човек на възраст 16-24 години е бил безработен.

Последните данни от декември допълнително подчертават сериозността на проблема, като разкриват, че равнището на младежка безработица е 14,9%.

Икономическият спад поставя под въпрос стремежите на китайското поколение Z, а дори и тези, които са имали късмета да си намерят работа, често не получават достатъчно пари поради мерките за намаляване на разходите в отговор на слабото вътрешно търсене.

Професорът по икономика Джу Тиан от China Europe International Business School в Шанхай твърди, че Китай вече е в рецесия въпреки икономическия растеж от 5.2% през миналата година.

Подчертава се и необходимостта от спешни мерки за стимулиране, за да се прекъсне потенциалният порочен кръг на ниското доверие, който засяга особено младото поколение, навлизащо на пазара на труда.

Икономическият успех на Китай, който процъфтява от 80-те години на миналия век, претърпява значителна промяна в настроенията.

Моделът на масивни инвестиции в производството и инфраструктурата доведе до предизвикателно за поддържане дългово бреме.

Регулаторните рестрикции в областта на финансите, технологиите и образованието, съчетани с потиснатото потребление на домакинствата, допълнително ограничиха възможностите за висококвалифицирани работни места в сектора на услугите.

Пазарът на недвижими имоти, който някога имаше значителен принос за икономическата активност, сега се бори с криза. През 2019 г. 96% от градските домакинства притежаваха поне един апартамент, но от 2021 г. насам стойността на имотите в някои градове рязко спадна, което доведе до намаляване на разходите, тъй като собствениците на жилища се чувстват по-малко заможни.

Тази криза в сектора на недвижимите имоти сега се разглежда като основна заплаха за опитите на Китай да се измъкне от капана на средните доходи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън срещу Тръмп – кой ще спаси икономиката на САЩ?

Когато се разглежда въпросът кой може да спаси икономиката на САЩ между Байдън и Тръмп, е важно да се разгледат съответните им икономически политики, постижения и потенциални траектории.

22.02.2024 13:00 3 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.