НАЧАЛО Други

Разширяването на БРИКС – конфронтация в очите на Европа

октомври 19, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Разширяването на БРИКС – конфронтация в очите на Европа

След разширяването на блока БРИКС Европа окачестви този ход като "конфронтационен". Райнхард Бутикофер, координатор по външна политика на Европейския парламент, изрази откровено оценката си за резултатите от срещата на върха и техните геополитически последици.

На тазгодишната годишна среща на върха на БРИКС бяха включени шест нови държави членки, което затвърди позицията им на убежище за глобалния юг и нововъзникващите икономики. Впоследствие Бутикофер подчерта необходимостта да се реагира на това решение с политики, които да приемат и подкрепят тези икономики.

На годишната среща на върха през 2023 г. икономическият съюз БРИКС последва дългогодишните слухове за разширяване. Те отправиха покани към Саудитска Арабия, Аржентина, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Иран, Египет и Етиопия да се присъединят към техните редици. Това развитие предизвика бързи реакции от страна на различни държави и съюзи.

По-специално Европа реагира остро на разширяването на БРИКС, като го определи като “конфронтационно“. Райнхард Бутикофер, координатор по външна политика на Зелените в Европейския парламент, беше откровен в коментарите си по повод това развитие:

Срещата на високо равнище на БРИКС създаде ключова повратна точка. Това значително ще повиши глобалния авторитет на БРИКС, въпреки забележителните различия между нейните членове.

По-нататък той прогнозира трансформация в характера на БРИКС поради това разширяване, като очаква засилване на доминиращата роля на Китай и по-ясно изразена авторитарна тенденция в групата.

След това Бутикофер се спря на незападната перспектива на блока, като заяви, че БРИКС вече е бил позициониран като такъв, но сега акцентът се измества към конфронтационна позиция. Той подчерта още, че е важно Европа да се ангажира по-активно като партньор на развиващите се икономики:

Разполагаме с ограничено време, за да покажем, че Европа се ангажира да бъде надежден, сигурен и равноправен партньор за икономически затруднените и развиващите се страни… Ако не успеем да направим това, много от тези страни може да се обърнат към БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.