НАЧАЛО Други

Инфлацията във Великобритания по-висока от очакваното

октомври 18, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията във Великобритания по-висока от очакваното

По данни на Службата за национална статистика (ONS) инфлацията в Обединеното кралство не показва признаци на забавяне през септември.

Индексът на потребителските цени (CPI) за предходния месец остана стабилен – 6.7%, колкото и през август.

Повишените цени на петрола неутрализираха спада на цените на хранителните продукти, като запазиха равнището на инфлацията. Очакванията на икономистите бяха за намаляване на равнището на инфлацията до 6.6%.

Грант Фицнер, главен икономист в ONS, отбеляза:

След спада от миналия месец годишната инфлация остана непроменена през септември.

Базисната инфлация, която изключва волатилни категории като храни, енергия, алкохол и тютюневи изделия, спадна до 6.1% през септември от отчетените през август 6.2%.

Въпреки това канцлерът на хазната на Обединеното кралство Джереми Хънт е на мнение, че в дългосрочен план инфлацията се движи по низходяща траектория:

Както наблюдавахме в други страни от Г-7, инфлацията рядко намалява линейно. Въпреки това, ако се придържаме към нашия план, все още очакваме непрекъснато намаляване през тази година.

През октомври 2022 г. индексът на потребителските цени в Обединеното кралство достигна най-високата си стойност от 41 години насам – 11.1%, което се дължеше на рязкото повишаване на цените на енергията в Европа след руската инвазия в Украйна.

Инфлацията в Обединеното кралство сега е повече от три пъти по-висока от целта на Английската централна банка от 2%. Трейдърите очакват, че лихвените проценти ще останат стабилни на равнище от 5.25%, макар че има вероятност за допълнително повишение в началото на 2024 г.

През септември служителите на Комитета по парична политика гласуваха против повишение на лихвите, отбелязвайки първото такова решение от ноември 2021 г. насам. Въпреки това експертите предвиждат лихвените проценти да останат на високи равнища за продължителен период от време.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.