НАЧАЛО Крипто Крими

Разкриха крипто измама, откраднала $100 милиона за 2 години

26.02.2024 20:10 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Разкриха крипто измама, откраднала $100 милиона за 2 години

Неотдавнашно съвместно разследване на Chainalysis и Международната мисия за правосъдие (ММП) разкри значителна измама с криптовалута с произход от Мианмар.

Наречена “свински касапници”, схемата според съобщенията е генерирала $100 милиона за две години, което поражда опасения относно злоупотребата с Tether (USDT) токени за незаконни дейности.

Измамата е включвала установяване на доверие с жертвите онлайн, често чрез фалшиви романтични връзки, и манипулирането им да инвестират в измамни схеми. Плащанията са били извършвани с USDT токени, като се твърди, че средствата са били насочвани към компания, разположена в известен комплекс за трафик на хора, наречен KK Park в източната част на Мианмар.

Това разкритие подчертава уязвимостта на токените Tether за използване за престъпни цели. Tether, която управлява активи на стойност близо $100 милиарда, е подложена на критики за липсата на прозрачност по отношение на резервите от токени, което допълнително подхранва опасенията за предотвратяване на злоупотреби.

Нараства натискът върху Tether да въведе по-строги мерки за предотвратяване на използването на токени от злонамерени участници. Службата на ООН по наркотиците и престъпността предупреди за използването на Tether в Югоизточна Азия от перачи на пари и измамници.

Освен това разследването подчертава по-широките опасения относно ролята на криптовалутата за улесняване на незаконни дейности.

То посочва случай, при който китайска компания е натрупала над $100 милиона в криптовалута, повдигайки въпроси за потенциала за експлоатация на анонимността и бързите трансакции.

Освен това се изтъква въздействието върху хората, като в рамките на комплекса KK Park е възможно поробени работници да бъдат принудени да извършват онлайн измами.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Крипто експерт предупреждава за измамни крипто проекти

Блокчейн следователят ZachXBT отправи предупреждение към криптовалутната общност относно значителна транзакци, на стойност $1 милион, открита в мрежата Blast.

15.04.2024 18:10 1 мин. четене

Крипто хакер бе осъден на 3 години затвор за кражбата на $12 милиона

В петък федерален съдия осъди инженера по сигурността Шакиб Ахмед на три години затвор и три години контролирано освобождаване за участието му в кражбата на над $12 милиона от две децентрализирани борси за криптовалути (DEX), работещи с блокчейна Solana.

14.04.2024 18:00 1 мин. четене

Voyager Digital с важна крачка към компенсирането на кредиторите

Voyager Digital и нейните кредитори достигнаха критичен момент в процеса на възстановяване на компанията, отбелязвайки важен етап след обявяването ѝ в несъстоятелност.

12.04.2024 21:00 2 мин. четене

Бившият директор на FTX ще обжалва присъдата си за 25 години затвор

Юридическият екип на бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам “SBF” Банкман-Фрийд е предприел стъпки за оспорване на присъдата и наказанието му.

12.04.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.