НАЧАЛО Крипто Крими

Qubit Finance претърпя хак за над $80 милиона

януари 28, 2022 14:22 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Qubit Finance претърпя хак за над $80 милиона

Високопрофилните хакове станаха по-разпространени в целия пазар на криптовалути, а Qubit Finance е един от най-новите протоколи за децентрализирано финансиране (DeFi), който бе експлоатиран.

Хакерите успяха да осъществят достъп и да откраднат над $80 милиона от Qubit Finance, която се основава на Binance Smart Chain, потвърдено чрез туит в петък. Адресите, свързани с хака, откраднаха 206,809 Binance Coin (BNB) от QBridge протокола на Qubit. Активите са оценени на повече от $80 милиона към момента на писане.

QBridge беше хакнат, за да създаде “огромно количество xETH обезпечение“, което впоследствие беше използвано за източване на цялото количество BNB, съхранявано на QBridge, според PeckShield, който анализира смарт договорите на Qubit.

В доклад на охранителната фирма CertiK, хакерът използвал опция за депозит в договора QBridge, за да изсече незаконно 77,162 qXETH, което е актив, представляващ Етериум (ETH), свързан чрез Qubit. Протоколът е бил заблуден, за да повярва, че хакерите са депозирали пари, когато не са го направили.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Потребител се сдоби с 347 ETH благодарение на уязвимост на OpenSea

Според CertiK хакерът е извършил тези действия няколко пъти и в резултат на това е конвертирал всички активи в Binance Coin. Това прави експлойта седмият по големина в DeFi пространството, според данните на DeFiYield Rekt.

Екипът на Qubit изпрати изявление, за да уведоми клиентите, че все още наблюдават хакера и техните засегнати активи. Блогът също така отбелязва, че са се свързали с хакера, за да предложат максималната награда, определена от тяхната програма. Оттогава екипът деактивира голяма част от функциите си до друго нареждане. 

Хакове и подобни експлоатации на протоколи са често срещани в сектора на криптовалутите. По-рано този месец децентрализираната платформа за финансова сигурност и услугата за бъгове Immunefi разкриха, че загубите от киберпрестъпления са надхвърлили $10.2 милиарда през 2021 г. На 17-ти януари популярната крипто борса Crypto.com претърпя загуби от близо $34 милиона след пробив в сигурността.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Бащата на сътрудничката на Ружа Игнатова твърди, че дъщеря му е натопена

Ирина Дилкинска беше екстрадирана от България към САЩ на 20 март, тъй като на следващия ден трябваше да се яви пред американския съдия Сара Нетбърн.

март 23, 2023 18:00 1 мин. четене

Българка е екстрадирана и изправена пред 40 години затвор заради OneCoin

OneCoin проекта е основан през 2014 г. от Ружа Игнатова и Карл Себастиан Грийнууд, като последният е изправен пред до 60 години затвор, след като през декември се призна за виновен по множество обвинения.

март 22, 2023 12:01 2 мин. четене

Инвестиционната измама на Harvest Keeper AI: Инвеститорите губят над $1 милион

Екипът, който стои зад Harvest Keeper dApp, е обвинен в измама, като се твърди, че е откраднал около $1 милион от потребителите.

март 21, 2023 7:00 2 мин. четене

Подозрения за участие на Северна Корея в хакерската атака срещу Euler Finance

Крипто общността следи отблизо най-големия хак при децентрализираните финанси (DeFi) за 2023 г., заради който Euler Finance загуби $197 милиона.

март 19, 2023 21:00 2 мин. четене