НАЧАЛО Други

Японска банка с $6.2 милиарда загуби след фалита на WeWork

ноември 9, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Японска банка с $6.2 милиарда загуби след фалита на WeWork

SoftBank Group отчете задълбочаване на загубите през периода юли-септември, което се дължи основно на затрудненията в инвестициите в технологии и на последиците от срива на WeWork.

Японският конгломерат държи мажоритарен дял в WeWork, която наскоро подаде молба за защита по глава 11, като понесе кумулативни загуби в размер на $14.3 милиарда.

Главният финансов директор Йошимицу Гото призна за ситуацията, като подчерта необходимостта да се поучи от този опит за бъдещи инвестиции. През шестте месеца до септември SoftBank регистрира загуби в размер на $1.6 милиарда, свързани с инвестициите и финансовата подкрепа за WeWork.

За тримесечието, приключващо на 30 септември, SoftBank отчита нетна загуба от $6.2 милиарда, което е четвъртото поредно тримесечие на червено. Това е рязък контраст с печалбата от $20 милиарда, отчетена година по-рано, когато SoftBank продаде дела си в Alibaba Group Holding.

Фондът Vision Fund 1 на SoftBank реализира печалба от $2.4 милиарда през последното тримесечие, което се дължи на продажбата на акции в британския производител на чипове Arm. Тази печалба обаче не бе отразена в консолидираните резултати, където инвестиционното звено на Vision Fund отчете бизнес загуба от $1.7 милиарда. Други по-малки подразделения на Vision Fund регистрираха общо загуби за над $2 милиарда.

През тримесечието юли-септември технологичните акции останаха с потиснати позиции, като индексът MSCI World Information Technology Index се понижи с около 6%.

Нетната стойност на активите на SoftBank нарасна до $109 милиарда в края на септември спрямо $103 милиарда в края на юни, което отчасти се дължи на по-слабата йена.

Гото увери, че е малко вероятно WeWork да окаже допълнително негативно въздействие върху баланса на SoftBank, тъй като инвестицията вече е обезценена.

На годишната среща на акционерите през юни Масайоши Сон, основателят на SoftBank Group, изрази съжаление за голямата инвестиция в WeWork, като я определи като петно върху живота му.

От първоначалната си инвестиция през 2017 г. SoftBank е основният поддръжник на WeWork, като през 2019 г. предостави помощ в размер на $9.5 милиарда след неуспешния опит на WeWork да излезе на борсата и последвалите загуби.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.