НАЧАЛО Други

Япония се насочва към рецесия – опасенията може да са основателни

ноември 16, 2023 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Япония се насочва към рецесия – опасенията може да са основателни

Неотдавнашният икономически спад в Япония наруши последователни тримесечия на растеж, поставяйки предизвикателства пред плана на централната банка за постепенно прекратяване на паричните стимули в условията на инфлация.

Данните за БВП през третото тримесечие показаха значително свиване от 2.1%, което се отклони от прогнозирания спад от 0.6%. Този спад се дължеше на слабото потребление и капиталовите разходи, които не успяха да балансират отслабващото външно търсене от Китай и други пазари.

Разходите на домакинствата пострадаха поради трайно високата инфлация, което се отрази на производителите в условията на забавящо се глобално търсене, особено от Китай. Липсата на стабилен катализатор на растежа поражда опасения за потенциална рецесия, както подчерта Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute. Тази икономическа нестабилност може да възпрепятства излизането на Японската централна банка (BOJ) от отрицателните лихвени проценти.

Слабото представяне на потреблението, без растеж през юли-септември и с предшестващ спад от 0.9%, както и спадът от 0.6% на капиталовите разходи, противоречат на очакванията и поставят под въпрос очакванията на BOJ за силни корпоративни инвестиции, насърчаващи растежа.

Минималният принос на външното търсене за БВП през юли-септември допълнително подчерта борбата, компенсирайки ръста на износа на автомобили с увеличен внос на услуги. Според мнозина тези разочароващи данни предупреждават да не се проявява преждевременен оптимизъм за икономическото възстановяване на Япония.

Макар че първоначално икономиката се възстанови, след като границите отново се отвориха след пандемията, устойчивата инфлация изпревари растежа на заплатите, намалявайки покупателната способност на потребителите. Реалните заплати спаднаха с 2.4% през септември, отбелязвайки непрекъснат спад в продължение на 18 месеца.

Министър-председателят Фумио Кишида призова за повишаване на заплатите и предложи мерки за смекчаване на въздействието на нарастващите разходи за живот, но анализаторите остават скептични относно ефективността им за стимулиране на икономиката.

Ситуацията поставя под въпрос икономическата устойчивост на страната, сигнализирайки за необходимостта от мерки, надхвърлящи увеличението на заплатите, за да се премине през настоящата икономическа турбуленция.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.