НАЧАЛО Други

БРИКС: Над 150 държави влизат в инициативата на Китай за глобална търговия

ноември 16, 2023 8:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Над 150 държави влизат в инициативата на Китай за глобална търговия

Китай, член на БРИКС, е начело на инициативата за насърчаване на участието на всички развиващи се страни в инициативата "Пояс и път" (BRI), насочена към улесняване на световната търговия.

Инициирана от Китай преди десет години, BRI има за цел да предостави финансова помощ на развиващите се страни за подобряване на инфраструктурата, включително пристанища и железопътни линии. Тази инициатива се оказа успешна, като много държави получиха заеми от Китай за подобряване на свързаната с търговията инфраструктура.

Общата задлъжнялост на развиващите се страни към Китай чрез инициативата BRI достигна $1.1 трилиона.

В последно време Китай разкри плановете си за изграждане на железопътна линия, свързваща китайския град Кашгар с пакистанското пристанище Гвадар, като стойността на проекта се оценява на $58 милиарда.

Китай, като член на БРИКС, твърди, че железопътната линия до Пакистан има за цел да намали зависимостта от западните държави в търговията.

Към 2023 г. 155 държави са сключили споразумения с Китай в рамките на инициативата “Пояс и път“, като заедно представляват 75% от населението на света и допринасят за над половината от световния БВП.

Въпреки че Китай все още не е използвал инициативата като оръжие, има предположения, че в бъдеще страната може да бъде използва BRI, за да оспори господството на щатския долар.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.