НАЧАЛО Други

Първата държава, която може да откаже да се присъедини към БРИКС

октомври 7, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Първата държава, която може да откаже да се присъедини към БРИКС

По време на 15-ата среща на върха, проведена през август, алиансът БРИКС отправи покана към още шест държави да се присъединят към неговите редици.

По време на срещата на върха в Йоханесбург към алианса се присъединиха Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина, Египет, Иран и Етиопия, с което броят на членовете на алианса нарасна до единадесет. Въпреки че петте страни производителки на петрол изразиха готовност да приемат тази покана и ще се присъединят през 2024 г., отговорът на Аржентина остава неясен.

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес приветства поканата на БРИКС като “значителна възможност“, която ще послужи за “укрепване” на нацията. Сега обаче страната е изправена пред уникално предизвикателство. Този месец в Аржентина се провеждат общи избори, а новото правителство е готово да встъпи в длъжност през декември.

Струва си да се отбележи, че президентът Фернандес е избрал да не търси преизбиране, а кандидатът за президент Серхио Маса е определен да представлява тяхната партия на предстоящите избори. Маса потвърди, че Аржентина наистина ще стане част от БРИКС, ако бъде избран за президент. И Фернандес, и Маса са членове на либералната “Хустициалистка партия“.

За разлика от тях крайнодясната партия “Републиканско предложение” издигна Хавиер Милей за свой кандидат за президент.

Милей се ангажира да откаже поканата на БРИКС, ако спечели победа на предстоящите избори. Повдигайки се на вълната на антисистемните настроения, Милей критикува остро Китай и Русия, като ги определя като режими на потисничество.

Освен това той изрази несъгласие с решението на БРИКС да приеме Иран в състава си, като посочи участието на Иран в бомбения атентат срещу еврейски център в Буенос Айрес през 1994 г. като гнойна рана в паметта на нацията. Кандидатът за президент също така изрази неодобрението си към президента на Бразилия Лула да Силва за това, че е позволил на БРИКС да установи присъствие в Южна Америка, като заяви:

Аз защитавам свободата. Китай, Путин и Лула не го правят, по отношение на консорциума БРИКС.

В обобщение, присъединяването на Аржентина към БРИКС зависи от изборния резултат. Ако Маса победи, страната ще се присъедини към алианса; победа на Милей обаче ще доведе до отхвърляне на поканата. По този начин отговорността за определянето на участието на Аржентина в БРИКС лежи изцяло върху плещите на избирателите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.