НАЧАЛО Други

Прогноза за краят на ерата на долара от икономист на Societe Generale

ноември 13, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза за краят на ерата на долара от икономист на Societe Generale

Предвид инициативите на блока БРИКС за дедоларизация икономистът Кит Джъкс от Societe Generale очаква бурна съдба за щатския долар, като прогнозира спад до края на 2023 г.

Джъкс наблегна на значителната промяна в статута на долара, като прогнозира отслабено състояние през 2024 г. През последните две десетилетия зелените пари заемат несравнима позиция, служейки като световна резервна валута. Въпреки това, с възхода на БРИКС и нарастващата международна склонност да се намали господстващото положение на долара, трансформацията изглежда неизбежна, което може да доведе до трудни обстоятелства.

Джъкс призна изключителния характер на американската икономика, но изтъкна нейното забавяне и намаляването на разликите в курсовете с други държави като фактори, допринасящи за очакваното обезценяване на долара.

Описвайки перспективите за 2023 г. като “объркани“, той следи отблизо колебливите признаци на обрат в икономическия цикъл на САЩ и наблюдава за забавяне на световната икономика през следващите месеци:

[…] със забавянето икономиката на САЩ и намаляването на разликата в лихвените проценти спрямо другите страни доларът ще поевтинее…

Останалата част от 2023 г. вероятно ще бъде объркана, тъй като признаците за обрат в икономическия цикъл на САЩ се появяват и изчезват, а ние наблюдаваме колко ще се забави световната икономика през следващите месеци.

Прогнозите са неразривно свързани с действията на блока БРИКС, който активно преследва стратегии за предефиниране на ролята си в световната икономика.

Настойчивите усилия на колектива съвпадат с несигурността относно бъдещето на глобалния резервен статут на щатския долар. С наближаването на новата година променящата се динамика в международния икономически пейзаж ще определи как ще се реализират тези прогнози.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.