НАЧАЛО Други

Прогноза за икономиката на Европейският съюз

24.05.2024 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза за икономиката на Европейският съюз

Европейската комисия публикува нова икономическа прогноза за ЕС, която очертава по-оптимистична картина за потребителите. След спада в икономическата активност през 2023 г. се очаква темповете на инфлация да продължат да намаляват, което ще проправи пътя за постепенен растеж на икономиката на ЕС през 2024 г.

Този подем се подхранва главно от увеличените потребителски разходи, стимулирани от по-високите заплати и по-добрите перспективи за работа.

По-конкретно, през 2024 г. се очаква икономиката на ЕС да нарасне с 1.0%, а икономиката на еврозоната – с 0.8%. За 2025 г. се предвижда по-нататъшен растеж. Същевременно инфлацията в ЕС бележи значителен спад след пика си през 2022 г., като се предвижда да намалее до 2.7% през 2024 г. и 2.2% през 2025 г.

Пазарът на труда също проявява устойчивост. Въпреки забавянето на икономическия растеж, през 2023 г. икономиката на ЕС ще създаде над 2 милиона работни места. Активността и равнището на заетост сред лицата на възраст 20-64 години достигнаха нови върхове през последното тримесечие на годината, като кулминацията беше рекордно ниското равнище на безработица от 6.0% през март 2024 г.

Въпреки това някои предизвикателства продължават да съществуват. Растежът на инвестициите се забавя поради спад в строителството на нови жилища, което оказва влияние върху различни отрасли. Вследствие на това очакваното понижение на лихвените проценти вероятно ще се осъществи с по-бавни темпове от първоначално очакваните.

Комисията издава четири икономически прогнози годишно, които обхващат данни за БВП и инфлацията за всички държави членки, както и за ЕС и еврозоната, като предоставят ценна информация за икономическата траектория на региона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.