НАЧАЛО Други

Прогноза за цената на златото през май 2024 година

28.04.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза за цената на златото през май 2024 година

С наближаването на май 2024 г. пазарът на злато се намира в ключов момент, повлиян от различни фактори, включително геополитическа стабилност, икономически показатели и очаквания по отношение на паричните политики.

Очаква се ценовата динамика на златото за предстоящия месец да бъде повлияна от няколко значими фактора, което показва преобладаващо положителни перспективи с възможни предизвикателства.

В началото на седмицата цените на златото демонстрираха низходящ тренд, дължащ се главно на намаленото геополитическо напрежение и на последиците от значителните печалби, породени от търсенето на сигурни активи. Наблюдаваше се забележителен спад на цената с 2.7%, довел до дъно близо до $2,290, последвано от частично възстановяване. Това възстановяване бе подпомогнато от отслабването на щатския долар, стимулирано от разочароващите данни за PMI, сочещи забавяне на растежа в частния сектор и отслабване на производствената инфлация.

Спадът на S&P Global Composite PMI от 52.1 на 50.9 отразява намаляване на динамиката на бизнес активността, което исторически благоприятства инвестициите в злато при несигурен икономически климат.

Въпреки повишението на поръчките на стоки за дълготрайна употреба, темпът на растеж на БВП за първото тримесечие на 2024 г. от 1.6% не оправда очакванията, оказвайки натиск върху щатския долар и подпомагайки възстановяването на златото. Въпреки това повишението на основния индекс на PCE цените до 2.8% показва устойчив инфлационен натиск, който може да засили щатския долар и да ограничи печалбите на златото, което прави предстоящите решения на Федералния резерв ключови.

От техническа гледна точка анализаторите подчертават значението на корекциите на пазара на злато, представяйки ги като възможности за инвеститорите. Анализаторите изтъкват и бичи индикатори за динамика, като например модел на възходящ триъгълник със съпротива около $2,330 и потенциал за пробив към $2,340-$2,350. Нивата на подкрепа са определени на $2,300 и $2,220, които служат като стратегически точки за натрупване за купувачите.

На фона на икономическите и геополитическите събития златото затвърждава статута си на сигурен актив, като цените реагират на промените в настроенията на инвеститорите и икономическите показатели. Техническите перспективи остават положителни, а продължаващата икономическа несигурност продължава да превръща златото в привлекателна инвестиция.

В перспектива до май 2024 г. изгледите за златото са предпазливо оптимистични. Инвеститорите трябва да се ориентират в смесените икономически сигнали, като следят внимателно действията на Федералния резерв и глобалните икономически тенденции. Очаква се повишена волатилност и въз основа на взаимодействието на тези фактори могат да възникнат значителни колебания в цената на златото. На пазарните участници се препоръчва да останат информирани, като вземат предвид както макроикономическите тенденции, така и техническия анализ при вземането на инвестиционни решения на пазара на злато.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.