НАЧАЛО Биткойн

Професор по икономика откри потенциални бъдещи заплахи за Биткойн

октомври 23, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Професор по икономика откри потенциални бъдещи заплахи за Биткойн

Лорънс Уайт, изтъкнат професор по икономика в университета "Джордж Мейсън", изрази загриженост за потенциалното предизвикателство пред сигурността на Биткойн (BTC).

В интервю за Дейвид Лин на 22 октомври професор Уайт подчерта несигурността по отношение на дългосрочната жизнеспособност на сигурността на Биткойн, по-специално във връзка с развиващата се система за възнаграждение на миньорите.

Въпреки широко разпространените дискусии за потенциалното въздействие на квантовите изчисления върху криптовалутите, професор Уайт отхвърли значението им за сигурността на Биткойн. Вместо това той посочи алтернативен проблем на хоризонта, потвърждавайки досегашната устойчивост на Биткойн на опитите за хакерски атаки.

Макар да бяха изразени опасения за сговор на миньорите с цел подкопаване на Биткойн, професор Уайт се противопостави на подобен сценарий, тъй като той би бил контрапродуктивен за тях. Въпреки това той изтъкна една бъдеща тревога, която се очаква да възникне след почти един век, когато производството на Биткойн чрез добив на полезни изкопаеми ще бъде напълно преустановено и миньорите ще разчитат единствено на такси за транзакции.

Понастоящем миньорите се стимулират основно от създаването на нови Биткойн токени, а таксите за транзакции играят второстепенна роля. С напредването на добива на Биткойн обаче темпът на създаване на нови токени намалява, което налага все по-голяма зависимост от таксите за транзакции.

Понастоящем възнаграждението за блок се състои както от прясно изкопани Биткойн токени, така и от такси за транзакции. С планираното халвинг събитие на Биткойн токени и окончателното приключване на добива обаче системата за възнаграждение ще се насочи изцяло към таксите за транзакции.

Въпреки че опасенията на професор Уайт може да изглеждат спекулативни, основната общност на Биткойн има опит в проактивното решаване на проблеми, свързани със сигурността, и в прилагането на подобрения.

Що се отнася до потенциала на Биткойн като универсална валута, професор Уайт остава скептичен, като твърди, че могат да се появят други криптовалути с по-стабилна покупателна способност, които да изпълнят тази роля. Освен това той призна значителната роля, която стабилните монети са започнали да играят в крипто пазара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн премина $39,000 – Бичи вълнения сред инвеститорите

Стойността на Биткойн (BTC) надхвърли $39,000, като това е първото ѝ изкачване до това ниво от април 2022 г. насам.

декември 3, 2023 11:00 1 мин. четене

Биткойн: 80% от притежателите са на печалба – какво следва?

Последните анализи на данни за Биткойн (BTC) разкриват значителен ръст на неговата рентабилност, която достига най-високите си нива от близо две години.

декември 3, 2023 9:00 2 мин. четене

Биткойн може да блесне този месец – ето защо

Биткойн преодоля още една ценова бариера на 1 декември, достигайки върхови стойности от $38,800. Ако Биткойн следва установения си осемгодишен тренд от 2015 г. насам, има потенциал за положително затваряне на 2023 г.

декември 2, 2023 19:00 1 мин. четене

Биткойн може да се изстреля до $125,000 още следващата година според ново проучване

Биткойн постоянно се приближава към дългоочакваното четвърто халвинг събитие, което е планирано за 17 април 2024 г.

декември 2, 2023 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.