НАЧАЛО Други

Проблеми за икономиката на Китай – Индия отново демонстрира сила

ноември 4, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Проблеми за икономиката на Китай – Индия отново демонстрира сила

Икономиката на Индия често е оприличавана на слон - бавна в началото, но огромна, щом се раздвижи. Неотдавнашните събития показаха новооткритата икономическа енергия на Индия.

Тя направи силно впечатление на Световния икономически форум в Швейцария, където присъствието ѝ беше толкова значително, че един наблюдател нарече главната улица “Малката Индия“.

Откриването на срещата на върха на лидерите на Групата на 20-те (Г-20) от министър-председателя Нарендра Моди в Ню Делхи доведе до рязък скок на фондовия пазар в страната.

През август Индия успешно приземи космически апарат на Луната, с което даде знак за своите научни и технологични амбиции. Този подем на доверието идва в момент, когато Китай, дълго време двигател на световния растеж, преживява значително икономическо забавяне, което поставя Индия като потенциален наследник.

Експертите потвърждават икономическия потенциал на Индия, посочвайки проведените в миналото реформи като основа за стабилен растеж. Затоплянето на отношенията на Ню Делхи със Запада, за разлика от нарастващата подозрителност към Китай, я прави привлекателна перспектива за инвеститорите.

За да се превърне в най-големия участник в световния растеж, Индия се нуждае от устойчив темп на растеж от 8%. Понастоящем се очаква растежът й да достигне 6.3 % през тази година. За разлика от нея Китай си е поставил за цел растеж от около 5%, като е изправен пред предизвикателства, свързани със слабите потребителски разходи и кризата с недвижимите имоти.

Индия активно инвестира в инфраструктура, като в тазгодишния си бюджет е заделила $120 милиарда за капиталови разходи. Това доведе до значително разширяване на националната пътна мрежа. Освен това индийските дигитални платформи, като Aadhaar и Унифицирания интерфейс за плащания (UPI), промениха търговията и финансовото приобщаване.

Въпреки че Индия прави крачки напред, тя е изправена пред предизвикателства. Страната изостава от Китай по отношение на инвестициите и потреблението, а бюрократичните пречки остават. Икономическото въздействие на Индия ще бъде значително, но то може да не компенсира напълно евентуално голямо препъване на китайската икономика.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.