НАЧАЛО Други

Притесненията за инфлацията в САЩ не утихват – и не трябва

24.05.2024 16:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Притесненията за инфлацията в САЩ не утихват – и не трябва

Президентът на Фед на Атланта Рафаел Бостик изрази предпазливост по отношение на потенциалната необходимост Федералният резерв да отложи намаляването на лихвените проценти поради продължаващия инфлационен натиск.

Въпреки лекото смекчаване на показателите за инфлацията през април Бостик изтъкна продължаващия натиск за повишаване на цените, като по-специално отбеляза, че при значителна част от стоките се наблюдава нарастване на цените над обичайните равнища.

Той посочи също, че пазарът на труда остава стабилен, като силното нарастване на броя на работните места предполага устойчива икономическа жизненост. Тази констатация допринася за убеждението му, че запазването на по-рестриктивна позиция по паричната политика е разумно в момента, тъй като понастоящем икономиката не е застрашена от навлизане във фаза на свиване.

Макар че Бостик е смятан за малко по-ястребово настроен в сравнение с някои свои колеги от Фед, той призна, че по-високите от очакваното стойности на инфлацията през първото тримесечие са накарали повече служители на Фед да възприемат подобна позиция.

Той намекна, че може да се наложи Фед да отложи намаляването на лихвените проценти за последното тримесечие на годината, позовавайки се на отзиви от собственици на предприятия, които изчакват по-благоприятни условия за кредитиране, преди да инвестират капитал.

Бостик подчерта значението на постигането на целта на Фед за инфлация от 2%, преди да се обмислят каквито и да било промени в паричната политика. Той отбеляза и възможността за преоценка на инфлационната цел и провеждане на преразглеждане на рамката през 2025 г. предвид структурните промени в икономиката след пандемията, които може да допринасят за инфлационния натиск.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Топ американска банка разкрива интегрирането на AI за големите си инвеститори

Акцентът на плана на банката бе даден от Ребека Хил, ръководител на отдела за управление на богатството в Morgan Stanley в Австралия.

13.06.2024 11:00 2 мин. четене

БРИКС: Съюзът с исторически ход, който ефективно зарязва долара

Алиансът БРИКС обяви споразумение с няколко държави извън съюза за уреждане на търговските сделки в техните национални валути, заобикаляйки използването на долара.

13.06.2024 10:00 1 мин. четене

Ето какво показват данните за инфлацията в Китай

Потребителските цени в Китай се отбелязаха леко увеличение през май, като Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с 0.3% на годишна база, почти същото като през април.

13.06.2024 8:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.