НАЧАЛО Други

България затваря руска петролна вратичка за над €1 милиард

ноември 18, 2023 12:25 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
България затваря руска петролна вратичка за над €1 милиард

България реши да отмени изключението си от санкциите на ЕС срещу Русия по-рано от първоначално планираното - ход, представен малко след като бе разкрито как тази вратичка е позволила на Кремъл да натрупа €1 милиард.

Политическите партии, свързани с правителствената коалиция, потвърдиха това решение в петък, след разгорещени дискусии. Докладът, който разкри вратичката подчерта улесняването от страна на България на транспортирането на милиони барели руски петрол до рафинерия, собственост на Русия, на нейна територия. Впоследствие рафинерията е изнасяла различни рафинирани горива, включително за различни държави от ЕС.

Специалното разрешение, предоставено на България, позволява движението на руски петрол въпреки забраната на ЕС за внос на суров петрол от Русия по море. Привидно с цел да се предпази от недостиг на енергия, България ще прекрати действието на това разрешение на 1 март, като измести крайния срок от предварително определената дата, 31 октомври.

Освен приходите от приблизително €983 милиона, които Русия е получила от такси за производство и износ благодарение на тази вратичка, класифициран анализ, представен на българския парламент, показва, че собственикът на рафинерията, “Лукойл“, най-голямата частна петролна компания в Русия, е натрупал печалби за близо €500 милиона от февруари насам.

Българският министър на финансите Асен Василев, който изигра роля в договарянето на това изключение в Брюксел по време на обсъжданията на санкциите миналата година, увери, че прекратяването на дерогацията до 1 март ще предотврати всякакви смущения на вътрешния пазар на горива.

Василев освен това изрази подкрепа за спиране на квотите за износ от рафинерията, собственост на “Лукойл“, от 1 януари, за да се ограничат средствата, насочени към Русия.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.