НАЧАЛО Други

Президентът на САЩ иска да наложи 30% данък върху добива на криптовалути

13.03.2024 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Президентът на САЩ иска да наложи 30% данък върху добива на криптовалути

Администрацията на Байдън заема решителна позиция по отношение на екологичната устойчивост и регулирането на дигиталните активи.

Министерството на финансите на САЩ предложи налагането на 30% данък върху потреблението на електроенергия от компаниите, занимаващи се с добив на криптовалути, като част от предложенията за приходи за фискалната 2025 г.

Тази инициатива има за цел да се справи със значителното въздействие върху околната среда, произтичащо от енергоемкия характер на дейностите по добив на криптовалути.

Обосновката на предложението на Министерството на финансите на САЩ се крие в признанието, че ескалиращите енергийни нужди на сектора на крипто добива допринасят за влошаване на състоянието на околната среда. Освен това то подчертава загрижеността относно екологичната справедливост и потенциалните смущения за местните комунални услуги и общности.

Според предложението въвеждането на акциз върху потреблението на електроенергия от миньорите на дигитални активи би могло ефективно да ограничи майнинг дейността и да смекчи неблагоприятните ѝ последици за околната среда.

Съгласно тази предложена данъчна рамка, компаниите от добивния сектор ще бъдат задължени да оповестяват както количеството, така и цената на електроенергията, която потребяват, включително тези, които използват автономни източници на енергия.

Данъкът ще се въвежда постепенно в продължение на три години, като ще започне от 10% и ще нарасне до 30% на третата година, считано от 1 януари 2025 г.

Предложението обаче предизвика полемика. Сенатор Синтия Лумис се обяви против него, опасявайки се, че то може да попречи на растежа на индустрията в САЩ.

Междувременно Пиер Рошар от Riot Platform предположи, че данъкът има за цел да ограничи Биткойн и да насърчи развитието на дигиталната валута на централната банка (CBDC).

Критиците твърдят, че предоставените обосновки са претекст, като истинското намерение е да се потисне Биткойн и да се въведе CBDC. Това предложение следва предишни опити на администрацията на Байдън, като например акциза върху добива на дигиталните активи (Digital Asset Mining Energy – DAME), предложен през май 2023 г., който също беше мотивиран от екологични съображения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.