Home

Президентът на Русия отива на посещение в Северна Корея

17.06.2024 21:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Президентът на Русия отива на посещение в Северна Корея

Тази седмица руският президент Владимир Путин планира двудневно посещение в Северна Корея - за първи път от двадесет и четири години насам.

Пътуването следва визитата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сибир миналата година, където той се срещна с Путин и го покани в Пхенян.

Тази среща накара анализаторите да се притеснят от възможна търговия с оръжие, като се спекулира, че Северна Корея може да достави на Русия боеприпаси за войната ѝ в Украйна в замяна на икономическа помощ и технологии.

Военно-икономическото сътрудничество между Северна Корея и Русия се засили след посещението на Ким Чен-ун в руския Далечен изток през септември. Американските и южнокорейските власти обвиняват Русия, че нарушава санкциите, като получава военни доставки от Северна Корея; ситуация, която е строго забранена от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Двете страни обаче отхвърлят тези обвинения, като отричат всякакво участие в сделки за продажба на оръжие.

Андрей Ланков, експерт по Северна Корея в университета “Кукмин” в Сеул, твърди, че макар Русия да не желае да споделя сложни оръжейни технологии, тя е много заинтересована от придобиването на боеприпаси от Северна Корея поради продължаващата война, която е създала голямо търсене. Според сателитни снимки Ким Чен-ун организира грандиозно тържество преди посещението на Путин – вероятно това предполага, че скоро в Пхенян ще се проведе мащабен парад.

САЩ се опасяват, че това пътуване може да доведе до по-тясно военно сътрудничество. За Ким това е дипломатическа победа, която повишава вътрешния и международния му авторитет, особено сред антиамериканските държави. Москва хвали подкрепата на Пхенян за позицията по отношение на Украйна, като подчертава близките им връзки в ООН.

За Путин възстановяването на връзките с Пхенян е част от по-широката му стратегия, целяща да промени световния авторитет на Русия след години на упадък. Въпреки пречупването след разпадането на Съветския съюз, Путин ухажва Северна Корея, като същевременно подчертава колко важни са тези отношения в условията на глобално политическо напрежение за всички тях.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Съдът разреши на Binance US да инвестира средства на клиенти в държавни ценни книжа

Американски съд одобри искането на Binance US да инвестира фиатни средства на клиенти, държани в BitGo, в американски държавни ценни книжа.

20.07.2024 13:10 1мин. четене

Ето коя технология не пострада при вчерашния глобален срив

С напредъка на света в дигиталната ера зависимостта от технологиите става все по-очевидна. Дигиталните инструменти и платформи вече играят решаваща роля във всичко – от комуникацията до бизнес операциите.

20.07.2024 12:00 2мин. четене

Главният изпълнителен директор на Binance апелира за търпение на фона на бичия цикъл на Биткойн

Поговорката “фондовият пазар възнаграждава търпеливите“ се простира отвъд традиционните финанси и важи и за сферата на криптовалутите.

20.07.2024 9:00 1мин. четене

Искате да се срещнете с Доналд Тръмп – ето колко Биткойн ще трябва да платите

Бившият президент Доналд Тръмп се стреми да получи значителен принос от своите поддръжници в областта на криптовалутите, като определи висока цена от $844,600 за лична кръгла маса на Биткойн конференцията 2024 в Нешвил.

20.07.2024 8:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Един отговор на “Президентът на Русия отива на посещение в Северна Корея”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.