НАЧАЛО Други

Президентът на Русия нареди на правителството да регулира цените на горивата

октомври 5, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Президентът на Русия нареди на правителството да регулира цените на горивата

Руският президент Владимир Путин издаде директива за разпределяне на държавните ресурси за осигуряване на безпроблемно протичане на отоплителния сезон, която включва въвеждане на контролирани цени на мазута, доставян за отопление на жилища в определени региони, както съобщи Кремъл в четвъртък.

През последните месеци Русия се сблъсква с недостиг на горива и рязко покачване на цените им, особено в райони като Арктика, където се очаква сурова зима, водеща до повишено търсене на мазут.

В официалния документ, достъпен на уебсайта на Кремъл, се изтъква ангажиментът на правителството да отпусне средства за подготовката на отоплителния сезон 2023/2024 г. в Мурманск и други арктически региони. Това разпределение ще обхване и въвеждането на контрол върху цените на мазута, доставян през отоплителния период.

Въпреки че е основен световен производител на петрол, Русия се сблъсква с повишени вътрешни цени и недостиг на бензин и дизелово гориво поради изгодните възможности за износ за рафинериите. Това накара правителството да наложи забрана за износ на горива от 21 септември, с цел да се справи с рязкото покачване на цените и недостига по време на сезона на прибиране на реколтата. Не е посочена конкретна времева рамка за премахването на тези ограничения.

Кремъл уточни, че забраната ще остане в сила, докато не се прецени, че е необходимо, без да е определен срок на действие. Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, информира журналистите, че ще бъдат оценени допълнителни мерки за стабилизиране на пазара на горива, след като забраната бъде окончателно отменена.

Правителството обмисля повишаване на експортните мита за прекупвачите и въвеждане на експортни квоти, които да отразяват мерките, предприети при продажбата на торове. След въвеждането на забраната цените на едро на дизеловото гориво на местната борса са намалели с 21%, а цените на бензина – с 10%.

Това намаление на цените на едро обаче все още не се е отразило в съответния спад на цените на дребно. Руският вицепремиер Александър Новак, който контролира петролната индустрия на страната, посочи, че забраната започва да дава положителни резултати.

В четвъртък Федералната антимонополна служба (ФАС) съобщи, че е издала директиви до петролните компании, с които им нарежда да намалят цените на петролните продукти. В случай на неизпълнение ФАС предупреди, че ще разглежда неспазването им като потенциално нарушение на антитръстовото законодателство.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.