НАЧАЛО Регулации

Президентът на ЕЦБ призова за регулация на DeFi и Биткойн

юни 23, 2022 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Президентът на ЕЦБ призова за регулация на DeFi и Биткойн

В отговор на пазарния срив, който привлече вниманието на хората по цял свят, стейкингът на криптовалути и отпускането на заеми може в крайна сметка да попаднат под юрисдикцията на регулаторните органи.

По време на изказването си пред Европейския парламент на 21 юни, Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка, стана първият човек, който изрично поиска по-сериозен надзор над тази практика.

Лагард заяви, че вече е необходима евентуална втора, последваща рамка поради бързите темпове, с които се осъществява настоящият напредък в сектора. Тя се позова на Закона за пазарите на криптоактиви (MiCA), който трябва да влезе в сила в целия ЕС до 2024 г.

MiCA II следва да регулира дейностите по залагане и отпускане на заеми за криптоактиви, които определено се увеличават”, заяви тя в качеството си на ръководител на Европейския съвет за системен риск (ЕССР). 

Лагард предупреди: 

Иновациите в тези неизследвани територии излагат на риск потребителите, където липсата на регулация често прикрива измами, напълно нелегитимни твърдения за оценка и много често спекулации, както и престъпни сделки.

Струва си да се спомене, че според Лагард децентрализираното финансиране (DeFi), което има потенциала да представлява “реален риск за финансовата стабилност“, трябва да бъде изцяло обхванато от втора регулаторна рамка в допълнение към финансовите посредници. 

По този начин най-голямата криптовалута в света – Биткойн, която няма един определен емитент, също би попаднала в бъдеще в тази рамка.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Обединеното кралство няма да изисква KYC за недепозитарни портфейли


Биткойн няма да бъде обхванат от MiCA I“, каза тя, “но се надяваме, че за MiCA II ще вземете това предвид“.

Забележително е, че миналия месец тя критикува крипто активите, като заяви, че те “не струват нищо” и са “силно спекулативни“.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

SEC предупреди инвеститорите за рисковете при крипто инвестирането

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) издаде “предупреждение за инвеститорите” относно рисковете от инвестиране в дигитални активи.

март 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Ценни книжа ли са криптовалутите? Поглед към регулаторния и финансовия им статут

Нарастващата популярност на криптовалутите породи множество въпроси, включително дали те трябва да се считат за ценни книжа.

март 25, 2023 20:00 5 мин. четене

SEC предупреждава инвеститорите за рисковете в крипто

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) издаде “предупреждение за инвеститорите” относно рисковете от инвестиране в цифрови активи.

март 25, 2023 11:00 2 мин. четене

Фед ще преразгледа надзора и регулирането след фалита на Silicon Valley Bank

Председателят на Федералния резерв (Фед), Джером Пауъл публично призна, че неговият регулатор е бил изненадан от внезапния срив на Silicon Valley Bank (SVB), въпреки че е отговарял за надзора ѝ.

март 24, 2023 8:00 3 мин. четене