НАЧАЛО Други

Президента на Русия няма да бъде арестуван на срещата на Г-20 в Бразилия

септември 13, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Президента на Русия няма да бъде арестуван на срещата на Г-20 в Бразилия

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви в събота, че ако руският лидер Владимир Путин присъства на срещата на Групата на 20-те в Рио де Жанейро през следващата година, няма да бъде арестуван.

В интервю за новинарското предаване Firstpost по време на срещата на Г-20 в Делхи Лула потвърди, че Путин ще получи покана за събитието през следващата година. Той също така спомена собствените си планове да присъства на срещата на блока БРИКС в Русия преди срещата в Рио.

Лула увери:

Вярвам, че Путин може да посети Бразилия без никакви проблеми. Това, в което мога да ви уверя, е, че ако аз съм президентът на Бразилия и той дойде в нашата страна, няма никаква възможност да бъде арестуван.

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин, обвинявайки го във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. Русия последователно отрича да е замесена във военни престъпления или принудително извеждане на украински деца.

Путин често предпочита да се въздържа от участие в международни асамблеи и отсъстваше от срещата на Г-20 в Делхи, като вместо себе си изпрати външния министър Сергей Лавров.

Струва си да се отбележи, че Бразилия е подписала Римския статут, с който е създаден Международният наказателен съд. Засега няма незабавен отговор от кабинета на Лула по този въпрос.

В събота държавите от Г-20 публикуваха консенсусна декларация, в която се въздържаха от пряко осъждане на Русия за конфликта в Украйна, но призоваха всички държави да се въздържат от използване на сила за завземане на територии.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

САЩ може да влезе в рецесия до 2025 г., но няма поводи за притеснение – BlackRock

Рецесията в САЩ предизвика множество спекулации, като икономисти, финансови институции и политици предлагат различни гледни точки за времето на нейното настъпване и потенциалното ѝ въздействие върху пазара.

септември 29, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.