НАЧАЛО Други

Предупреждение от топ инвеститор – странете от американските акции, AI балона ще се спука

04.02.2024 12:20 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Предупреждение от топ инвеститор – странете от американските акции, AI балона ще се спука

Джеръми Грантъм, съосновател и дългосрочен стратег на фонд мениджъра GMO, наскоро предупреди за несигурното състояние на финансовия пейзаж.

Изразявайки загриженост относно надценяването на акциите, особено в САЩ, той препоръча да се избягва покупката на американски акции, като се позова на прекомерно високите им цени в сравнение със световния пазар.

В неотдавнашно интервю Грантъм прогнозира трудна година за фондовия пазар. Той изтъкна исторически високите маржове на печалба на американските компании в сравнение с техните международни партньори, което създава ситуация на “двойна опасност“, при която могат да намалеят както печалбите, така и коефициентите на оценка.

Грантъм, известен с това, че през 2022 г. е идентифицирал рисковете от “супербалон” на пазара на множество активи, отбеляза, че балонът се е спукал през същата година, когато S&P 500 е спаднал с 19%, а Nasdaq Composite, силно натоварен с технологични акции, се е сринал с 33%.

Той твърди, че акциите щяха да се сблъскат с още по-значителен спад от 20-30%, ако не беше рязкото прекъсване, причинено от лудостта на изкуствения интелект в началото на 2023 г., което промени траекторията на целия фондов пазар.

Макар да признава значението на изкуствения интелект, Грантъм предупреждава за преобладаващата “невероятна еуфория” около него, като прогнозира, че вълнението може да не е устойчиво. Въпреки това той призна потенциалното революционно въздействие на изкуствения интелект, сравнимо с това на интернет през следващите десетилетия.

В допълнение към опасенията си за фондовия пазар Грантъм направи мрачна прогноза за икономиката на САЩ.

Въпреки положителните показатели като стабилен ръст на БВП и ниски нива на безработица и инфлация, той изтъкна притеснителни фактори като обърната крива на доходността и продължителен спад на водещите икономически показатели, които предполагат поне лека рецесия в бъдеще.

Грантъм обърна внимание и на геополитическите рискове, особено на конфликтите в Украйна и Близкия изток, като подчерта, че по време на война геополитическият фон става “адски страшен” с потенциал за неблагоприятни събития, особено когато оценките на активите са рекордно високи.

Експертът призова инвеститорите към предпазливост, като ги посъветва да проучат подценените активи на развиващите се пазари, да обмислят сектори като природните ресурси и да се съсредоточат върху области на растеж, като например решения, свързани с изменението на климата. Въпреки че в миналото Грентъм е издавал страховити прогнози, които не са се сбъднали през последните години, той продължава да подчертава важността на бдителността в настоящия икономически климат.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.