НАЧАЛО Други

Предупреждение към БРИКС: Загърбването на долара ще има катастрофални последствия

септември 21, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Предупреждение към БРИКС: Загърбването на долара ще има катастрофални последствия

Алиансът БРИКС активно преследва инициативи за дедоларизация, като предпочита използването на местни валути в международните търговски разплащания.

Развиващите се страни се стремят да се отдалечат от зависимостта от долара и вместо това да насърчават съответните си местни валути. Оспорването на световния резервен статут на щатския долар обаче крие значителни рискове, като се има предвид доминиращата му роля в световните транзакции. Изтласкването на долара може да има тежки последици за развиващите се страни, предвид статута му на най-силна валута на пазарите.

Бившият министър на финансите на Зимбабве Тендай Бити предупреди БРИКС да не прибързва с дедоларизацията, като подчерта, че подобен ход може да доведе до икономически сътресения. Този съвет съвпада с изразения интерес на президента Емерсон Мнангагва да се присъедини към финансираната от БРИКС Нова банка за развитие.

Бити предупреди президента Мнангагва, че сляпото следване на БРИКС в дедоларизацията може да доведе до финансова криза, като предупреди, че последствията от дедоларизацията могат да отнемат години за отстраняване.

Зимбабвийският долар е обхванат от нестабилност и остава уязвим на международните пазари. Той функционира в рамките на многовалутна система, в която се разчита на много предпочитания щатски долар. Поради това стабилността на зимбабвийската валута зависи от обвързаността ѝ с щатския долар. Нарушаването на това споразумение може да доведе до икономически колапс, което прави дедоларизацията неподходящо предложение за Зимбабве.

За разлика от тях други членове на БРИКС имат по-стабилни икономики и може би са в по-добра позиция да издържат прехода към дедоларизация. Африка като цяло трябва да бъде предпазлива, тъй като нейните икономики все още не са достигнали нива на самостоятелност.

В обобщение, усилията за дедоларизация могат да се окажат обратни и да нанесат по-големи вреди на зимбабвийската икономика, отколкото се предвижда.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.