НАЧАЛО Други

Предстоят още сривове на банки, ето коя е следваща – Робърт Кийосаки

04.04.2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Предстоят още сривове на банки, ето коя е следваща – Робърт Кийосаки

Известният финансов експерт и автор Робърт Кийосаки наскоро предупреди, че Банката на Япония (BOJ) може да бъде следващата глобална финансова институция, която да фалира, предвид силното ѝ участие във финансирането на пазара на деривати.

В тази статия разглеждаме коментарите на Кийосаки и какво биха могли да означават те за световната икономика.

Пазарът на деривати и ролята на BOJ

Кийосаки изтъкна, че Банката на Япония (BOJ) финансира пазарите на деривати, които Уорън Бъфет нарече “оръжия за масово финансово унищожение”.

Световният пазар на деривати сега се оценява на зашеметяващите четири трилиона долара, като участието на BOJ го поставя в уязвимо положение. Авторът твърди, че тази заплаха за световната икономика далеч не е отминала.

Печатане на пари и лихвени проценти

Кийосаки също така критикува стратегията на Федералния резерв за агресивно повишаване на лихвените проценти и навиците за печатане на пари от 2008 г. насам, заявявайки, че лихвените проценти са се понижавали, но изведнъж са се повишили.

Той твърди, че повишаването на лихвените проценти е било твърде бързо и посочи, че Пауъл ги е повишил по-бързо от всякога. Кийосаки предположи, че златото и среброто са по-сигурни инвестиции в тази среда.

Последици за господството на Китай

Авторът предупреди, че евентуален срив на BOJ може да даде на Китай още една възможност да утвърди господството си в световната икономика. Китай предприе агресивни стъпки за икономическа конкуренция и замени щатския долар с юана. Нарастващото влияние на комунистическата страна, пример за което е инициативата “Един пояс и един път”, печели все по-голяма подкрепа.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Държавите от БРИКС планират да въведат нова валута, за да спрат на доминацията на долара и еврото


Инициативата представлява глобална стратегия за развитие, приета от правителството на Китай през 2013 г., включваща инфраструктурно развитие и инвестиции в около 70 страни и международни организации.

Значителни последици за световната икономика

В предупрежденията на Кийосаки за световната икономика се посочва, че настоящите трусове могат да имат значителни последици. Инвеститорите трябва да бъдат нащрек, а Кийосаки им препоръча да останат гъвкави и да обръщат внимание на променящия се макроикономически пейзаж.

Като цяло, предупреждението на Кийосаки за потенциален срив на BOJ и последиците от него за световната икономика и доминиращата роля на Китай подчертава крехкостта на финансовата система и необходимостта от предпазливост при инвестирането.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Журналистът Алекс Джоунс пред ликвидация на всичките си активи

Съдията от съда по несъстоятелността в САЩ разпореди частните вещи на Алекс Джоунс да бъдат продадени под надзора на съда, но прекрати делото за несъстоятелност на компанията му “Free Speech Systems”, без да поиска нейната ликвидация.

15.06.2024 19:00 2 мин. четене

Coinbase обяви подкрепата си за нова, базирана на Етериум криптовалута

Coinbase подкрепи ролева игра на тема пирати, създадена с помощта на блокчейн технологията, с издаден собствен токен.

15.06.2024 18:30 1 мин. четене

Топ 3 най-големи риска за глобалния икономически растеж

Според последна информация се очаква световната икономика да се стабилизира, но все още има предизвикателства пред нея.

15.06.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС, АСЕАН и ШОС не проявиха особен интерес към срещата на върха за мир в Украйна

Домакинството на Швейцария на Световната среща за мир, посветена на руско-украинската война, привлече разнопосочно участие от страна на международните участници, което разкрива забележителни тенденции по региони.

15.06.2024 16:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.