НАЧАЛО Други

Предстои втора вълна на банковата криза – сривът може да е по-тежък от този през 2008 г.

юли 9, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Предстои втора вълна на банковата криза – сривът може да е по-тежък от този през 2008 г.

Макроикономическият анализатор Джордж Геймън изрази опасенията си от предстояща втора вълна от банкови фалити. Обръщайки се към своите почти 500,000 абонати в YouTube Геймън изтъкна важни показатели, които сочат, че предстоят още банкови фалити. 

Той отбеляза по-специално рязкото нарастване на банковите заеми от системата на Федералната банка за жилищно кредитиране (FHLB) и новосъздадената Програма за срочно финансиране на банките (BTFP).

Според Геймън проблемните банки, които се нуждаят от ликвидност, обикновено проучват различни възможности. Първоначално те се обръщат към пазара, като например репо пазара, поради неговата рентабилност. Ако обаче това се окаже недостатъчно, те разглеждат FHLB като алтернатива, макар и с неохота. 

FHLB вариантът се счита за “скрито спасение“, макар и скъпо и със строги условия. В случай че банката не може да получи достъп до FHLB, тя прибягва до крайния кредитор от последна инстанция – Федералния резерв – и търси помощ чрез инструменти като нововъведената BTFP.

Геймън обърна внимание на данните от системата за икономически данни на Федералния резерв (FRED), които показват непрекъснато и рязко нарастване на заемите както от FHLB, така и от BTFP. Това служи като доказателство, че банковата криза продължава и далеч не е преодоляна.

Дисконтовият прозорец (discount window) – програма за спешно кредитиране, предлагана от Федералния резерв за предоставяне на краткосрочни заеми на банките – служи като последен показател за наблюдение. Геймън предполага, че ако активността на дисконтовия прозорец внезапно нарасне, банките, прибягващи до тази програма, по същество ще сигнализират на пазара за своята неплатежоспособност.

Геймън предполага, че като се наблюдават графиките на авансите на FHLB, използването на BTFP и дисконтовия прозорец, може да се предвиди следващата вълна на кризата. 

Значително увеличение на тези показатели вероятно ще доведе до фалит на повече банки през следващите седмици или месеци, което може да доведе до икономическа среда, наподобяваща или дори надхвърляща тежестта на световната финансова криза.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

4 Отговори на “Предстои втора вълна на банковата криза – сривът може да е по-тежък от този през 2008 г.”
  1. Мръсни американски отпадъци отново разсипват света и баламурниците ще продължават отново да работят с миризливия им долар въпреки поредната гавра със света , а за войни имат милиарди да дават а да няма финансови кризи не дават .
    Честито на тъпанарите от ЕвроГЕЙския съюз , че продължават да им се кланят и робуват ето ви на великите сащ

  2. Пламен,

    Блажени са вярващите шушумиги. Нали хората трябва да са все уплашени и манипулирани!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.