НАЧАЛО Други

Представителите на Европейският съюз се срещат с президента на Китай – какво ще обсъждат?

06.05.2024 16:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Представителите на Европейският съюз се срещат с президента на Китай – какво ще обсъждат?

Ръководителят на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен подчерта необходимостта от лоялна конкуренция с Китай, като заяви, че настоящите пазарни дисбаланси трябва да бъдат отстранени.

Преди срещата с китайския президент Си Дзинпин и френския президент Еманюел Макрон в Париж, фон дер Лайен подчерта неустойчивия характер на съществуващите несъответствия в достъпа до пазара.

Посещението на Си в Европа съвпада с продължаващите разследвания на ЕС на китайските търговски практики в рамките на блока. Наскоро Европейската комисия започна разследвания на пазарния достъп на европейските доставчици на медицински изделия в Китай, след подобни разследвания на доставчиците на вятърни турбини и китайските субсидии за различни отрасли, включително електрически превозни средства и соларни панели.

Европейската загриженост се простира отвъд рамките на търговията и обхваща въпроси като китайския шпионаж и военното сътрудничество с Русия в контекста на конфликта в Украйна. Фон дер Лайен потвърди отново позицията на ЕС да поддържа връзки с Китай, като същевременно се справя с практиките, нарушаващи пазарните отношения.

Една от основните причини за безпокойство е излишъкът в китайското производство, дължащ се на обширни субсидии, които водят до свръхпредлагане на стоки като електромобили и стомана. Фон дер Лайен възнамерява да призове Си да се справи с тези свръхпроизводства по време на дискусиите.

Посещението на Си подчертава деликатното балансиране на ЕС между Пекин и Вашингтон. Макар че европейските лидери, включително Макрон, се застъпват за запазване на автономията в геополитическите отношения, в блока продължават да съществуват разногласия по отношение на подхода му към съперничеството между САЩ и Китай.

Макрон, който прие Си на държавно посещение, подчерта желанието на Европа да търси трети път между конкуриращото се влияние на САЩ и Китай. Различните гледни точки в ЕС обаче подчертават сложността на ориентирането в отношенията с Пекин.

Маршрутът на Си включва посещения в Сърбия и Унгария – страни, възприемани като приятелски настроени към Китай, което отразява усилията на Пекин да развива отношения извън границите на ЕС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

20.05.2024 7:30 2 мин. четене

Ето какво може да привлече милиарди долари към крипто пазарите

В неотдавнашно изявление главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин подчерта значителен, но до голяма степен пренебрегван катализатор на крипто пазара.

20.05.2024 7:00 2 мин. четене

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.