НАЧАЛО Други

Правителството на САЩ се опита да си осигури $26 милиарда, но неуспешно

ноември 12, 2023 19:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Правителството на САЩ се опита да си осигури $26 милиарда, но неуспешно

На фона на безпрецедентното нарастване на държавния дълг на САЩ икономистите алармират за потенциална дългова криза в страната.

Изправено пред фискален натиск, правителството на САЩ се оказа принудено да повиши значително лихвения процент по своите държавни облигации на 9 ноември, както отбеляза Wall Street Silver в X (Twitter).

В стремежа си да си осигури $24 милиарда Министерството на финансите проведе търг за продажба на значително количество 30-годишни облигации, както твърди коментаторът.

За съжаление, това начинание не срещна голям отклик от страна на инвеститорите, което наложи рязко повишаване на лихвените проценти, за да се привлекат достатъчен брой купувачи. Вследствие на това доходността на 30-годишните държавни ценни книжа на САЩ се повиши значително до 4.8%.

Това се разви в момент, когато държавният дълг непрекъснато нараства, като само през последните четири месеца Министерството на финансите е взело назаем зашеметяващите $1.5 трилиона. Очаква се тенденцията да се запази, като през следващите шест месеца се планира да се заемат още $1.5 трилиона. Тези мащабни дейности по вземане на заеми служат като подходящ показател за нарастващия фискален дефицит, с който се бори правителството.

Забележително е, че незадоволителният резултат от аукциона принуди първичните дилъри, действащи като предпазен механизъм на пазара, да поемат 25% от емисията. Първичните дилъри, включващи мрежа от банки и финансови институции, задължени да участват в аукционите на Министерството на финансите, служат като “купувач от последна инстанция” за американския дълг.

Освен това значителните международни държатели на американски дълг, включително Китай, Япония, Саудитска Арабия и Русия, намаляват експозициите си. Липсата на тези традиционно значими купувачи допълнително натоварва аукционите за дълг.

Едновременно с това Федералният резерв се опитва да се бори с инфлацията, като повишава лихвените проценти в страната. Тази среда може да наложи още по-висока доходност на бъдещия държавен дълг, за да се привлекат предпазливи инвеститори.

Анализаторите следят отблизо тези събития, тъй като разходите за обслужване на дълга нарастват, което може да изостри фискалните предизвикателства пред страната. Забележително е, че главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън отправи предупреждение за настоящия политически и икономически контекст, заявявайки:

Това може да е най-опасното време, което светът е виждал от десетилетия.

Тъй като интересът на инвеститорите към дългосрочния дълг изглежда намалява, нуждата от средства продължава да се увеличава. Междувременно тези икономически показатели ще служат като критичен барометър за фискалното здраве на правителството на САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.