НАЧАЛО Други

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

Преориентирането на добива на Биткойн към възобновяеми източници на енергия може да даде на мрежата известно облекчение по отношение на потреблението на енергия.

Освен това AI е в центъра на вниманието, а според последните проучвания технологията също е голям потребител на енергия.

Очаква се изкуственият интелект да окаже огромно въздействие върху обществото, също както интернет. За тази цел обаче ще е необходимо огромно количество допълнителна енергия.

На 1 октомври пионерът в областта на Биткойн Ник Картър коментира възхода на AI и енергоемкия хардуер, необходим за неговата работа.

Всичко, което казаха за добива на Биткойн, ще го кажат и за AI – особено ако се появят “нерегулирани” модели с отворен код, които те не могат да контролират и регулират.

Коментарите са в отговор на проучване на енергийния експерт Брайън Гит. “Новите чипове за изкуствен интелект използват безумно много електроенергия“, каза той, преди да добави:

Един-единствен графичен чип на Nvidia консумира приблизително същото количество енергия, колкото типичен американски дом.

Само графичните процесори на Nvidia ще консумират повече от цялото планирано разширяване на капацитета на центровете за данни в САЩ през следващото десетилетие, съобщи той.

Изследователи от Вашингтонския университет разкриха, че стотици милиони заявки в ChatGPT могат да струват около 1 гигаватчас на ден. Освен това, според докладите, това е еквивалентът на енергията, консумирана от 33,000 американски домакинства.

Освен това центровете за данни, които захранват изчислителните облаци, стават все по-зависими от гладните за енергия графични процесори (GPU), за да работят моделите на изкуствения интелект:

Потреблението на енергия на нещо като запитване в ChatGPT в сравнение с някое запитване в електронната ви поща например вероятно ще бъде от 10 до 100 пъти по-енергоемко.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.