НАЧАЛО Финтех

Поверителността на личните данни при използване на дигитално евро

януари 25, 2023 21:32 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Поверителността на личните данни при използване на дигитално евро

Дигиталното евро ще бъде свободно за ползване и достъпно за всички, но законодателите ще решат до каква лична информация ще има достъп банката, заяви Европейската централна банка в изявление от 23 януари.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета заяви:

След това от вас, съзаконодателите, ще зависи да установите оптималния баланс между защитата на личните данни и постигането на други важни цели от обществен характер.

Изпълнителният директор спомена важни цели от обществен характер, като например борбата с прането на пари, финансирането на тероризма и укриването на данъци или спазването на всякакви санкции.

Изследователите по-рано препоръчаха да се използва подход на контролиран посредник що се отнася до дигиталното евро.

ЕЦБ смята, че поднадзорните посредници са в най-добра позиция да идентифицират случаи на използване на условни плащания и други усъвършенствани платежни услуги. ЕЦБ би могла да разработи собствено самостоятелно приложение за плащания или да позволи на частните банки да включат дигиталното евро в своите системи като посредници.

Завършване на предварителната фаза на дигиталното евро до 2023 г.

ЕЦБ започна проучването на дигитално евро през октомври 2021 г. До 2023 г. централната банка се надява да завърши предварителната фаза на проекта.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Етериум може да вкара функция за „скрити“ транзакции в мрежата


Освен това според Фабио Панета Европейската комисия ще представи законодателното си предложение относно валутата тази година. Въпреки това, както заяви изпълнителният директор, банката ще продължи проучвателната фаза на валутата през цялата година.

Панета допълни:

Приоритетът на проекта за дигитално евро винаги е бил ясен: да се запази ролята на парите, емитирани от централните банки, при разплащанията на дребно, като същевременно се предложи на потребителите възможността да ги използват дори там, където това днес не е възможно, например в електронната търговия.

Първоначалното тестване на токена за дигитално евро токен EURM вече се провежда в Испания с малка група кандидати. На 16 януари обаче Еврогрупата към Европейския съвет заяви, че бъдещите дигитални евра няма да могат да се програмират и ще се конвертират автоматично в традиционни активи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Telegram Wallet Bot вече поддържа транзакции с USDT

Потребителите на приложението за съобщения Telegram вече могат да изпращат и получават Tether (USDT) в чатовете си. Понастоящем Tether е най-голямата стабилна монета по пазарна капитализация.

март 24, 2023 13:15 2 мин. четене

Ето как модните артикули могат да се превърнат в метод за безконтактно плащане

Curve, финансово супер приложение с четири милиона клиенти в 31 европейски държави, обяви ново партньорство с компанията за безконтактни плащания Digiseq.

март 22, 2023 13:05 2 мин. четене

Нигерийците вече могат да купуват криптовалути безопасно с MetaMask и MoonPay

ConsenSys обяви, че MetaMask, в партньорство с Web3 компанията за плащания MoonPay, разширява услугите си в Нигерия.

март 22, 2023 8:00 1 мин. четене

Етериум: Edge браузърът на Microsoft ще интегрира крипто портфейл

Според BleepingComputer, Microsoft разработва нова функция, която ще позволи на потребителите да изпращат и получават крипто активи директно през уеб браузъра на компанията.

март 21, 2023 16:00 1 мин. четене