НАЧАЛО Биткойн

Последиците от санкциите върху икономиката на Русия

06.02.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Последиците от санкциите върху икономиката на Русия

След неразрешеното и несправедливо нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Съветът приложи 10 набора от санкции срещу Русия и Беларус.

Тези санкции имат за цел да подкопаят способността на Русия да финансира войната и са насочени конкретно към политическото, военното и икономическото ръководство, отговорно за агресията.

Важно е да се отбележи, че тези мерки не са насочени към руското население. Вследствие на това сектори като хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, здравеопазването и фармацевтиката са изключени от тези ограничения.

Икономическите данни показват, че санкциите, наложени от Европа и други региони срещу Русия, са имали осезаемо въздействие върху нейната икономика.

Руската икономика се е свила, като Световната банка, Международният валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отчитат спад от 2.1 % на руския брутен вътрешен продукт (БВП) през 2022 г.

Прогнозите сочат, че икономическият спад на Русия може да продължи и през 2023 г. Прогнозите на ОИСР сочат потенциален спад на БВП от 2.5%, докато Световната банка оценява спад от 0.2%. Въпреки това МВФ предвижда скромен растеж от 0.7% през 2023 г.

Търговията също е засегната от санкциите, като са наложени специфични ограничения върху вноса от и износа за Русия. Тези мерки бяха внимателно разработени, за да се увеличи максимално отрицателното въздействие върху руската икономика, като същевременно се сведат до минимум последиците за предприятията и гражданите на ЕС.

Данните показват, че тези ограничения са имали ефект. Както Световната банка, така и МВФ прогнозират значителен спад в търговията на Русия със стоки и услуги през 2022 г. Прогнозите за 2023 г. сочат, че вносът може да нарасне в сравнение с 2022 г., докато износът се очаква или да намалее още повече (Световна банка), или да остане относително стабилен (МВФ).

Освен това приходите на Русия от изкопаеми горива намаляват. Въпреки че през първата половина на 2022 г. се възползваха от нарастващите световни цени на горивата, санкциите, наложени върху вноса на петрол през декември 2022 г., доведоха до намаляване на приходите на Русия.

Според Международната агенция по енергетика приходите на Русия от петрол са намалели с повече от една четвърт през януари 2023 г. в сравнение с януари 2022 г., като през февруари спадът е бил още по-силен (над 40 %).

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн ще задмине Visa според Сатоши Накамото

Наскоро разкритите кореспонденции хвърлят безценна светлина върху генезиса на биткойн и визионерските прозрения на неговия енигматичен създател Сатоши Накамото.

26.02.2024 6:00 2 мин. четене

Solana може да скочи с 340% – ето кога

Известен крипто анализатор предположи, че Solana (SOL), смятана за конкурент на Ethereum (ETH), е готова за значителен скок в стойността.

25.02.2024 20:00 2 мин. четене

Ще успее ли Биткойн халвингът да създаде нови милионери?

След като първоначалното вълнение около стартирането на нови борсово търгувани фондове (ETF) за Биткойн (BTC) започва да отслабва, вниманието се насочва към предстоящото през април халвинг събитие на BTC.

25.02.2024 18:00 2 мин. четене

Защо цената на Биткойн продължава да се върти около $52,000?

Като значима проява на бичи настроения, през изминалата седмица от централизираните борси бяха изтеглени Биткойн (BTC) токени на стойност около $540 милиона.

25.02.2024 14:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.