НАЧАЛО Регулации

Португалия започва да налага данъци на крипто инвеститорите

11.10.2022 9:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Португалия започва да налага данъци на крипто инвеститорите

Португалия скоро може да наложи данъци на инвеститорите в криптовалути чрез нови правила, заложени в проектобюджета на страната.

Португалия може да наложи 28% данък върху печалбите от капиталови печалби от крипто, наред с други нови данъци.

Според доклад на Bloomberg в проектобюджета на Португалия за 2023 г. се определят нови данъчни ставки за крипто инвеститорите.

В една от разпоредбите се предлага облагане на печалбите от крипто притежания, които са били държани по-малко от една година, със ставка от 28%.

Други части от проектобюджета предполагат, че емитирането и добивът на криптовалути водят до облагаем доход. Върху преводите на криптовалути се предлага да се наложи 10% данък и 4% ставка върху комисионите от брокерски къщи за криптовалути.

Въпреки че Португалия може да въведе данъци върху краткосрочните инвестиции в криптовалути, дигиталните активи, държани повече от една година, ще останат необложени. Държавният секретар по данъчните въпроси Антониу Мендонса Мендес заяви, че този подход “се вписва в нашата данъчна система, а също и в това, което се прави в останалата част на Европа”.

Най-вече в Германия има подобно правило, което освобождава от данъчно облагане криптовалутите, държани повече от една година.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн дава признаци на сила – какво да следим?


Досега Португалия се считаше за данъчен рай за криптовалутите. Понастоящем тя не налага данъци на повечето крипто инвеститори, освен ако те не печелят от професионални или свързани с бизнеса инвестиции в криптовалути.

Според Reuters в последния проектобюджет на Португалия се разглеждат и други области на икономиката извън крипто инвестициите. Администрацията на страната предлага да се повишат данъците върху петролните и газовите компании, да се намалят данъците за работниците с ниски доходи и да се увеличат ставките на пенсиите.

Португалия очаква икономическо забавяне, но се надява да намали бюджетния си дефицит от 1.9% през 2022 г. до 0.9% през следващата година.

Проектобюджетът все още трябва да бъде приет от португалския парламент.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Финансовият регулатор на Испания издаде предупреждение за нелицензираните крипто борси

Неотдавна Финансовият регулаторен орган на Испания, Националната комисия за пазара на ценни книжа (CNMV) издаде строго предупреждение срещу нелицензираните крипто борси, които работят в страната.

28.02.2024 20:50 2 мин. четене

Европа приема нови регламенти за незабавни плащания

Европейският съвет прие регламент, който има за цел да осигури широкото разпространение на незабавните плащания в евро за потребителите и предприятията в ЕС и държавите от ЕИП.

27.02.2024 16:00 1 мин. четене

Великобритания иска да определи криптовалутите за имущество

Правната комисия на Обединеното кралство представи предварителен законопроект, в който се предлага официалното класифициране на криптовалутите като уникална форма на лична собственост с цел да се установят по-ясни правни насоки за дигиталните активи.

24.02.2024 11:30 1 мин. четене

Държава от Далечния изток може да забрани Binance

На фона на нарастващия регулаторен натиск перспективата за забрана на Binance във Филипините е голяма и предизвиква вълнение в глобалния криптовалутен пейзаж.

22.02.2024 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.