НАЧАЛО Регулации

Португалия започва да налага данъци на крипто инвеститорите

октомври 11, 2022 9:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Португалия започва да налага данъци на крипто инвеститорите

Португалия скоро може да наложи данъци на инвеститорите в криптовалути чрез нови правила, заложени в проектобюджета на страната.

Португалия може да наложи 28% данък върху печалбите от капиталови печалби от крипто, наред с други нови данъци.

Според доклад на Bloomberg в проектобюджета на Португалия за 2023 г. се определят нови данъчни ставки за крипто инвеститорите.

В една от разпоредбите се предлага облагане на печалбите от крипто притежания, които са били държани по-малко от една година, със ставка от 28%.

Други части от проектобюджета предполагат, че емитирането и добивът на криптовалути водят до облагаем доход. Върху преводите на криптовалути се предлага да се наложи 10% данък и 4% ставка върху комисионите от брокерски къщи за криптовалути.

Въпреки че Португалия може да въведе данъци върху краткосрочните инвестиции в криптовалути, дигиталните активи, държани повече от една година, ще останат необложени. Държавният секретар по данъчните въпроси Антониу Мендонса Мендес заяви, че този подход „се вписва в нашата данъчна система, а също и в това, което се прави в останалата част на Европа“.

Най-вече в Германия има подобно правило, което освобождава от данъчно облагане криптовалутите, държани повече от една година.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн дава признаци на сила – какво да следим?


Досега Португалия се считаше за данъчен рай за криптовалутите. Понастоящем тя не налага данъци на повечето крипто инвеститори, освен ако те не печелят от професионални или свързани с бизнеса инвестиции в криптовалути.

Според Reuters в последния проектобюджет на Португалия се разглеждат и други области на икономиката извън крипто инвестициите. Администрацията на страната предлага да се повишат данъците върху петролните и газовите компании, да се намалят данъците за работниците с ниски доходи и да се увеличат ставките на пенсиите.

Португалия очаква икономическо забавяне, но се надява да намали бюджетния си дефицит от 1.9% през 2022 г. до 0.9% през следващата година.

Проектобюджетът все още трябва да бъде приет от португалския парламент.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Kрипто брокерите и инвестиционните консултанти ще са под обхвата на SEC

Крипто брокерите и инвестиционните консултанти, които предлагат или дават съвети за криптовалути, ще бъдат поставени под обхвата на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ през тази година.

февруари 8, 2023 21:00 2 мин. четене

Южна Корея посочи кои криптовалути ще регулира като секюрити токени

Южна Корея създаде насоки, в които се посочва кои видове дигитални активи ще се разглеждат и регулират като ценни книжа в страната.

февруари 7, 2023 10:00 1 мин. четене

Глоба или затвор при неплащане на данъци за крипто транзакции в Индия

Индия запази рестриктивните си правила за данъчно облагане на криптовалутите от миналата година и през 2023 г., добавяйки последици за неспазване на разпоредбата относно данъка, удържан от източника (TDS).

февруари 4, 2023 19:00 2 мин. четене

Китай трябва да преразгледа крипто забраната, твърди бивш служител на КНБ

Бивш служител на централната банка на Китай призова страната да преразгледа строгите си рестрикции спрямо крипто сектора.

февруари 3, 2023 13:17 2 мин. четене