НАЧАЛО Други

Поредният китайски гигант в сферата на недвижимите имоти става жертва на кризата

ноември 8, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Поредният китайски гигант в сферата на недвижимите имоти става жертва на кризата

Китайският гигант в областта на недвижимите имоти China Vanke се бори с последиците от спада на жилищния пазар, което се отразява на проблемите на други строителни предприемачи.

Дружеството, което е едно от най-старите и най-големите в сектора на недвижимите имоти в Китай, е изправено пред проблеми с ликвидността, които се изострят от пазарната разпродажба и резкия спад на акциите му, листвани в Хонконг. Само през тази година акциите на Vanke са загубили почти половината от пазарната си стойност.

През последните две години китайският пазар на недвижими имоти в по-широк смисъл стана свидетел на множество случаи на неизпълнение на международни задължения. Падащите цени на корпоративните облигации служат като ранни индикатори за финансови затруднения, водещи до рязко намаляване на продажбите и евентуално до неизпълнение на задълженията.

За да смекчи проблемите на Vanke, Shenzhen Metro Group, държавно предприятие, притежаващо около 30% от Vanke, обеща пълна подкрепа. Освен това контролиращият акционер на Vanke е готов да закупи нейните облигации на свободния пазар, като потенциално може да инвестира до $1.4 милиарда в проекти на Shenzhen за подпомагане на ликвидността.

Държавните служители и властите увериха, че Vanke е стабилна и добре подкрепена. Уанг Юнджиан, ръководител на Комисията за надзор и управление на държавните активи в Шънджън, потвърди, че разполагат с необходимите ресурси, за да гарантират дейността на Vanke. Въпреки тези уверения, съмненията продължават да съществуват, което се отразява в цените на облигациите, които показват продължаваща несигурност относно способността на предприемача да изплаща дълговете си.

Спадът на пазара на недвижими имоти в Китай, който продължава вече трета година, е неотложен проблем за правителството, което се стреми да съживи продажбите на нови жилища и да подмлади жилищния сектор. За разлика от някои свои колеги, продажбите на Vanke се справят сравнително по-добре, отчитайки около $43 милиарда договорени продажби от януари до октомври, което е с 10% по-малко от предходната година. За да се справи с предизвикателствата, свързани с дълга, Vanke се обръща към държавната помощ, признавайки ограниченията на разчитането единствено на оперативните си приходи.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.