НАЧАЛО Други

Поредната заплаха за единството на Запада – Германия в неудобна позиция

октомври 6, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Поредната заплаха за единството на Запада – Германия в неудобна позиция

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS), която се бори за безпрецедентен трети мандат, насочи кампанията си към Германия - съюзник в НАТО и ключов търговски партньор.

Лидерите на PiS твърдят, че Германия се опитва да влияе на полските политики, включително миграцията и газа, от Берлин. Това напрежение наруши съвместните усилия с Германия, по-специално съвместното съоръжение за ремонт на танкове в Украйна.

PiS също така твърди, че Германия се стреми да подкрепи основния им съперник, бившия министър-председател Доналд Туск, представяйки го като фигура, повлияна от Германия. Това мнение намира отклик, особено сред по-възрастните консерватори, които все още са повлияни от Втората световна война. Премиерът Матеуш Моравецки подчерта това недоверие, като заяви, че кампанията на опозицията се отразява на видно място в германските вестници.

Търканията между двете нации обтегнаха единството на западния алианс, особено в подкрепата на Украйна срещу руската инвазия. Тези разногласия се отразиха и на инициативите за подпомагане на Украйна, пример за което е проваленото съвместно начинание за ремонт на танкове. Разногласията относно разполагането на ракетни комплекси “Пейтриът” в Полша допълнително изостриха напрежението.

Предложеното сътрудничество в областта на танковите заводи, в което участваха германските производители Krauss-Maffei Wegmann и Rheinmetall, както и полският отбранителен конгломерат Polska Grupa Zbrojeniowa, се провали поради финансови и технически разногласия.

В момента Polska Grupa Zbrojeniowa ремонтира някои танкове “Леопард” с резервни части, доставени от Германия. Други танкове ще бъдат обслужвани другаде, макар и с потенциално по-високи разходи.

Отношенията между Полша и Германия се влошиха през годините. Много поляци смятат, че Германия не е реагирала адекватно на последиците от войната, като ПиС настоява за репарации в размер на над 1 трилион евро, което е отхвърлено от Берлин. Макар някои да смятат, че антигерманската реторика може да отслабне след изборите, очаква се постоянните проблеми като миграцията да продължат да съществуват.

Правителството на Шолц зае предпазлива позиция в отговор на твърденията на PiS, като се стреми да избегне неволно провокиране на Варшава. Въпреки това анализаторите очакват продължаващи предизвикателства на различни фронтове, което подчертава необходимостта от дипломатическа намеса за подобряване на двустранните връзки.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.