НАЧАЛО Други

Поредната държава зарязва долара и гледа отвъд настоящата финансова система

октомври 16, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Поредната държава зарязва долара и гледа отвъд настоящата финансова система

Малайзия взима пример от групата БРИКС, тъй като се стреми да намали зависимостта от щатския долар при сключването на търговски споразумения.

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим наскоро потвърди ангажимента на страната да се откаже от финансовата система, ориентирана към американския долар.

Той заяви, че Малайзия ще продължи активно да полага усилия за дедоларизация, което е в съответствие с целите на алианса БРИКС. Ибрахим призна, че подобно на БРИКС страната се стреми да урежда трансгранични транзакции в местната си валута – рингит, а не в щатски долар.

Малайзия има стабилни търговски отношения със съседни азиатски държави като Индонезия, Тайланд и Китай. Започването на международни търговски транзакции в рингит е първата стъпка към намаляване на зависимостта от щатския долар. Въпреки това министър-председателят подчерта, че в момента страната не разполага с капацитета да прекъсне напълно връзките си с щатския долар. м

Той сподели:

Да се прекрати изцяло зависимостта от щатския долар ще бъде предизвикателство. Въпреки това Малайзия ще увеличи значително използването на рингита.

Малайзийският премиер увери депутатите, че ще бъдат взети всички необходими мерки за поддържане на стабилността на рингита. През тази година рингитът отбеляза значителен спад спрямо щатския долар, достигайки исторически минимум след близо 8% понижение. Този спад накара законодателите да обсъдят постепенното намаляване на зависимостта от щатския долар.

БРИКС вече вдъхнови няколко развиващи се страни в Азия, Африка и Южна Америка да се откажат от щатския долар, насърчавайки използването на местни валути в световната търговия.

Този преход ще укрепи националните икономики, което ще доведе до по-голям просперитет за предприятията в развиващите се страни.

Траекторията на щатския долар може да претърпи спад, ако той не успее да се справи с финансирането на дефицита си. Следователно американската икономика в момента се намира в критичен момент и решенията на развиващите се страни ще играят важна роля за формирането на нейното бъдеще през следващите години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.