НАЧАЛО Други

Поредната държава се отрече от долара – движението срещу САЩ се разпространява

септември 22, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Поредната държава се отрече от долара – движението срещу САЩ се разпространява

Международната кампания срещу господстващото положение на долара в световната търговия и инвестиционните потоци привлича все повече държави - Индонезия е последната, която се присъедини към движението.

Островната държава обяви, че е сформирала Национална работна група за разширяване на използването на транзакции в местна валута (LCT) с партньорски държави, според централната банка на Индонезия.

Банката на Индонезия е уверена, че Националната работна група по LCT ще бъде ефективен координационен форум за засилване на политическото взаимодействие между министерствата и агенциите в усилията за увеличаване на използването на местни валути в двустранните транзакции между Индонезия и основните търговски партньори“, заяви управителят на Банката на Индонезия, Пери Варджийо, в съобщение за пресата.

Очаква се прилагането на LCT да допринесе за експортно-импортните дейности, инвестициите и трансграничните платежни транзакции, включително трансграничната QRIS, както и да улесни търговията с ценни книжа в бъдеще“, добави той.

Този ход ще спомогне и за насърчаване на усилията за повишаване на стабилността на рупията и за засилване на устойчивостта на националните финансови пазари, заяви централната банка.

Решението на Индонезия е последният ход сред поредицата действия на държави от Китай до Русия и Индия за отказ от долара в глобалните транзакции – движение, което се нарича дедоларизация. Пекин и Ню Делхи инициираха търговски споразумения, които да се уреждат в съответните им валути, докато блокът БРИКС разглежда възможността за общо платежно средство.

Дедоларизацията е “необратим процес“, който набира скорост, заяви руският президент Владимир Путин във видеообръщение по време на срещата на върха на БРИКС миналия месец.

Докато някои експерти възприемат усилията за дедоларизация като заплаха за зелената валута, други отхвърлят движението като нищожно.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “Поредната държава се отрече от долара – движението срещу САЩ се разпространява”
 1. Каубой,

  Като се обединят един беден с още един беден , стават двама бедни цървули..

  • баЙдрън,

   Когато един прост застане да друг прост като теб не става един умен.
   Стават двама кравари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.