НАЧАЛО Други

Положението на долара е по-критично, отколкото изглежда

септември 15, 2023 20:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Положението на долара е по-критично, отколкото изглежда

От февруари 2022 г. насам глобалното отдръпване от щатския долар се е увеличило десетократно в сравнение с предходните 15 години, както заяви Стивън Джен, главен изпълнителен директор на Eurizon SLJ Capital Limited.

Според бившия икономист в Международния валутен фонд и Morgan Stanley повечето анализатори не успяват да разпознаят тази тенденция, тъй като оценяват номиналната стойност на доларовите авоари на централните банки въз основа на данни на МВФ.

Ако обаче вземем предвид промените в стойността на долара, нашите изчисления показват, че делът на долара в чуждестранните резерви е намалял с около 11% от 2016 г. насам“, обясни Джен.

Той твърди ощe, че ключовото събитие е решението на Вашингтон да замрази доларовите резерви на Русия след началото на военната операция на Москва в Украйна.

Това вдъхна страх и опасения не само в Пекин, но и в други развиващи се страни“, отбеляза той, като подчерта, че притежаването на резерви в щатски долари някога се е считало за напълно сигурно до този драстичен ход. Освен това Джен поясни, че страните от БРИКС все повече проучват алтернативи на зелените пари.

Според икономиста, след създаването на групата на БРИКС с нововъзникващи икономики, то икономическата мощ на съюза се е увеличила многократно и ще продължи, тъй като Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Аржентина, Египет и Етиопия ще се присъединят официално към групата през януари 2024 г.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.