НАЧАЛО Други

Покупателната способност на долара е спаднала с 23% за 5 години

30.05.2024 13:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Покупателната способност на долара е спаднала с 23% за 5 години

Стойността на американския долар значително намаля, тъй като САЩ са изправени пред непрекъснати икономически предизвикателства.

Нарастващите нива на дълга на САЩ засилват икономическото напрежение, което води до достигане на нови ниски стойности на долара. Последните данни сочат, че през последните пет години щатският долар е поевтинял с 23%, което дълбоко засяга стабилността на валутата.

Икономиката на САЩ е подложена на натиск, който вече се отразява на ежедневието на американците. Според Kobeissi Letter нарастващата инфлация се отразява сериозно на търговския пазар, като намалява качеството на живот на гражданите на САЩ. От 2021 г. насам инфлацията рязко е увеличила цените на основните стоки, оставяйки много американци в затруднено положение.

Цените на стоки от ежедневието, като бензин, самолетни билети, електричество и пилешко месо, се повишиха до безпрецедентни нива, което ги направи по-малко достъпни за мнозина.

Освен това публикация в Х (Twitter) подчерта тревожна икономическа тенденция. Съобщава се, че все повече граждани на САЩ прибягват до кредит, за да си купят хранителни продукти, поради рязкото покачване на цените на основните продукти, които са станали недостъпни за средното домакинство.

19% от възрастните в САЩ ползват спестявания, които не са предназначени за ежедневни разходи, а 3.5% са използвали опцията „Купи сега, плати по-късно“. Сред тези, които са ползвали кредитни карти, 20% не са плащали пълния баланс, а са изпълнявали само минималното плащане. Обезпокоително е, че 25% от лицата с много ниска степен на продоволствена сигурност не са могли да извършат дори минималното необходимо плащане по кредитните си карти. Рекордните нива на задлъжнялост на кредитните карти едва стигат за покриване на разходите за живот на много американци.

Дългът на САЩ вече наближава границата от $34 трилиона. Тази ситуация, съчетана с тежките икономически условия, значително отслаби щатския долар. През последните пет години валутата е загубила близо 23% от покупателната си способност, тъй като икономическият натиск продължава да подкопава бъдещите ѝ перспективи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.