НАЧАЛО Други

Петролен магнат обвинен в манипулиране на цените с ОПЕК

03.05.2024 15:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Петролен магнат обвинен в манипулиране на цените с ОПЕК

Федералните регулатори повдигнаха сериозни обвинения срещу Скот Шефилд, видна фигура в американската петролна индустрия, като го обвиниха, че се е опитвал да се договори с ОПЕК и нейните съюзници за изкуствено повишаване на цените на петрола.

Според Федералната търговска комисия (ФТК) Шефилд, който преди това е бил главен изпълнителен директор на Pioneer Natural Resources, е водил комуникация с представители на ОПЕК, обсъждайки ценообразуването, производството и динамиката на пазара. ФТК твърди, че тези комуникации са имали за цел да съгласуват производството на петрол в Пермския басейн със стратегиите на ОПЕК, като са използвали различни канали, като текстови съобщения, лични срещи и публични изявления.

ФТК твърди, че действията на Шефилд са имали за цел да повишат рентабилността на Pioneer Natural Resources и други петролни компании, свързани с държавите от ОПЕК и ОПЕК+. За разлика от страните от ОПЕК, където решенията за производство често се координират между големите играчи, производството на петрол в САЩ обикновено се определя от пазарните сили, а не от тайно споразумение.

Скот Шефилд се пенсионира като главен изпълнителен директор на Pioneer Natural Resources през декември 2023 г. Под негово ръководство компанията се превърна във водещ производител в Пермския басейн – важен регион, който допринесе за статута на САЩ като най-голям производител на нефт и газ в света. Въпреки пенсионирането на Шефилд, обвиненията на ФТК хвърлят сянка върху неговото наследство и дейността на Pioneer Natural Resources.

Обвиненията на ФТК подчертават загрижеността за потенциални вреди за потребителите и икономиката, особено по отношение на завишените цени на горивата в бензиностанциите. Те твърдят, че Шефилд е водил активна кампания за организиране на координирани намаления на добива между американските производители на петрол и страните от ОПЕК/ОПЕК+, което е подкопало лоялната пазарна конкуренция.

Освен това ФТК обвинява Шефилд, че е лобирал за ограничаване на добива на петрол в Пермския регион по време на ранните етапи на Ковид пандемията – действия, които според тях биха довели до изкуствено завишаване на цените на суровия петрол.

В отговор на обвиненията както Pioneer Natural Resources, така и ExxonMobil, която предстои да придобие Pioneer, направиха изявления, в които отричат всякакви нарушения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.