НАЧАЛО Други

Петрол: Задава се нова мегасделка на хоризонта

ноември 14, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Петрол: Задава се нова мегасделка на хоризонта

Полуофициалната иранска информационна агенция Fars представи плана на Техеран за увеличаване на износа на петрол за Венецуела, като целта е в рамките на три години да бъдат изнасяни 860,000 барела на ден.

Тази инициатива надхвърля рамките на износа и включва ремонт на венецуелските рафинерии, за да се улесни този процес. Общата цел е да се възстанови износът на ирански петрол отпреди санкциите до 2.5 милиона барела дневно въпреки американските санкции.

Заслужава да се отбележи упоритостта на Иран в усилията за ремонт на рафинериите, пример за което е подновяването на договора с Венецуела на стойност 100 милиона евро за рафинерията El Palito през предходната година. Въпреки предизвикателствата рафинерията, работеща с 20% капацитет, започна работа през юни 2023 г. Иранските митнически данни предполагат, че оборудването за тази рафинерия не е било директно изнесено от Иран, а потенциално придобито втора употреба.

Икономическата изолация на Иран е довела до незначителни сделки, включително бартер на газов кондензат с Венецуела, който започва през есента на 2021 г. До януари 2023 г. Иран достави 28 милиона барела газов кондензат на Венецуела, като се включи в реципрочна търговия с изключително тежък суров петрол за препродажба на Китай. След намаляването на петролните санкции на САЩ срещу Венецуела обаче страната потърси алтернативни източници за газов кондензат.

Стремежът на Иран да ремонтира венецуелските рафинерии и да изнася петрол е значителен на фона на предизвикателствата, свързани с вътрешните рафинерии.

През последното десетилетие иранските рафинерии се сблъскват с 10% спад поради недостатъчна поддръжка, като превръщат 30% от получения суров петрол в по-малко икономически рентабилни мазут и битум. Споразуменията с южнокорейски и китайски фирми в средата на 2010 г. за намаляване на производството на мазут и битум бяха отменени след оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение JCPOA.

Износът на ирански петрол, който рязко спадна от 2.2 милиона барела дневно през 2017 г. до под 300,000 през 2019 г. поради санкциите на САЩ, се възстанови до близо 1.8 милиона барела дневно. Китай продължава да бъде значителен клиент на иранския петрол, който се доставя незаконно. Капацитетът за рафиниране на Венецуела е намалял до по-малко от 190,000 барела на ден поради остаряването на съоръженията и санкциите на САЩ през последното десетилетие.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.