НАЧАЛО Други

Петрол: Русия и Китай затягат контрола на пазара в Ирак

ноември 16, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Петрол: Русия и Китай затягат контрола на пазара в Ирак

В преследване на цели, съответстващи на иранско-саудитската ос, Москва и Пекин сключиха значителни енергийни сделки в Ирак, целящи да изместят западното участие и да затвърдят лоялността на Багдад.

Неотдавнашното споразумение на Русия с иракската петролна компания “Basrah Oil Company” включва 10-годишно удължаване на договора за петролното находище “West Qurna 2“, като плановете са до 2045 г. добивът на петрол да се удвои до 800,000 барела на ден.

Първоначално заложените 120,000 барела дневно във Фаза 1, плановете за производство на West Qurna 2 се разширяват до 480,000 барела дневно във Фаза 2, като се набляга на разработването на формацията Mishrif. Фаза 3 ще се съсредоточи върху по-дълбоката формация Yamama, като производственият план ще бъде преразгледан до 800,000 барела дневно, поне в обозримо бъдеще.

Вътрешни лица, свързани с Министерството на петрола на Ирак, потвърждават ангажимента на Русия за удвояване на добива, което е сигнал за съвместни усилия на Русия и Китай да централизират всички иракски петролни и газови проекти под управлението на Багдад, като по този начин интегрират кюрдските елементи в единно управление.

Предишни спорове между Министерството на петрола на Ирак и “Лукойл“, особено по отношение на данните за производството и възнагражденията, доведоха до преговори и компромиси. По време на преговорите за по-добро възнаграждение Lukoil скри капацитета си да поддържа 635,000 барела дневно от West Qurna 2, което доведе до продължителни спорове, които в крайна сметка бяха разрешени чрез удължаване на договора и финансови корекции.

Едновременно с това китайските дружества като “Bohai Drilling Engineering Company” бяха призовани да ускорят дейностите по сондиране в находището West Qurna 2. Освен това “Zhongman Petroleum” и “Natural Gas Group Corporation” получи одобрение за обширни права за проучване и сондиране в Ирак.

Засиленото участие на Русия и Китай в големите петролни находища в Ирак, включително неотдавнашната продажба на дела на “ExxonMobil” в West Qurna 1, засилва тяхната доминация в региона. Тази продажба елиминира значителен конкурент, като потенциално проправя пътя на Китай и Русия към по-нататъшно консолидиране на контрола върху петролните находища.

Освен това тази промяна би могла да повлияе на проекта за общо снабдяване с морска вода, който е критичен елемент за целите на иракския добив на петрол, като потенциално промени посоката му встрани от съществуващите споразумения, включващи други държави.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.