НАЧАЛО Други

Петрол: Европа ще разследва България заради пренабрегване на санкциите срещу Русия

ноември 12, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Петрол: Европа ще разследва България заради пренабрегване на санкциите срещу Русия

Европейската комисия ще разследва България след разкритията, че руска петролна компания се е възползвала от вратичка в санкциите на ЕС и е набрала €1 милиард за руския военен фонд. 

България, която получи изключение от забраната на ЕС за внос на руски петрол, позволи на милиони барели московски петрол да достигнат до рафинерия, собственост на Русия, на нейна територия. След това рафинерията изнасяше рафинирани горива, включително за страни от ЕС. Високопоставен служител на Комисията призна предизвикателствата, породени от подобни дерогации и изключения, като подчерта продължаващите усилия за премахването им.

Според оценките тази вратичка е донесла на Русия €983 милиона от такси за производство и износ, а собственикът на рафинерията, “Лукойл“, е реализирал печалба от почти €500 милиона.

Въпреки че от “Лукойл” не са нарушили санкциите, компанията е доставила близо 3 милиона барела рафинирани продукти с руски произход в страните от ЕС между март и юли. Това представлява приблизително една пета от суровия петрол, пристигащ в местното пристанище Бургас.

България си осигури дерогацията с аргумента, че вносът на руски суров петрол по море е от съществено значение за нейната енергийна сигурност. Въпросът предизвика политически отзвук в България, като министър-председателят Николай Денков изрази изненада от мащаба на схемата за избягване на санкции.

Денков обеща да засили санкциите, когато това е необходимо, и подчерта, че печалбите на “Лукойл” трябва да се облагат с данък, за да се намалят средствата, които отиват в Русия, и да се увеличат вноските в българския бюджет.

В резултат на политически борби България се съгласи да прекрати изключението два месеца по-рано от планираното – през октомври следващата година. 

Констатациите обаче подхраниха призивите за по-ранно прекратяване на дерогацията. Депутатът Делян Добрев, председател на комисията по енергетика, планира да внесе правно предложение за незабавно прекратяване на освобождаването, като се позовава на широко разпространения шок и недоволство в правителството. 

Добрев е уверен, че този път блокирането на предложението ще бъде по-трудно, което е сигнал за потенциална промяна в политическата динамика.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.