НАЧАЛО Други

Петрол: Цените продължават да се повишават на фона на кризата в Близкия изток

октомври 23, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Петрол: Цените продължават да се повишават на фона на кризата в Близкия изток

Цените на петрола отбелязаха второ поредно седмично повишение поради засилващите се опасения от евентуално разпространение на конфликта в Близкия изток. Усилията на САЩ да отложат инвазията на Израел в Газа обаче доведоха до лек спад на цените в петък.

Първоначално Израел се противопостави на отлагането на планираната като значителна военна операция срещу Хамас. Под натиска на САЩ Израел се съгласи да отложи нападението, сигнализирайки за потенциално по-ограничен подход за намаляване на жертвите сред цивилното население. Президентът Джо Байдън обяви, че доставките на помощи ще достигнат до Газа в рамките на 24 до 48 часа.

Тези събития доведоха до спад на цените в петък, въпреки че по-ранни инциденти повишиха вероятността в конфликта да участва и Иран. Израелските военни съобщиха, че са нанесли удари по цели на Хамас в Газа и са отговорили на огъня от Ливан, като са поразили обекти на Хизбула.

Междувременно САЩ наблюдаваха увеличаване на атаките с безпилотни самолети в Ирак и Сирия, а американски разрушител прихвана крилати ракети, насочени към Израел от бунтовниците хути в Йемен.

По-активният декемврийски договор за “West Texas Intermediate” спадна, като в петък се установи близо до $88 за барел, но все пак отбеляза втори пореден седмичен ръст.

В отговор на войната на пазара на опции се наблюдаваше повишена активност, като търговците се позиционираха около риска от по-нататъшно покачване на цените на суровия петрол. В продължение на близо месец бичите кол опции постоянно надделяваха над мечите пут опции в търговията.

Въпреки това анализаторите на JPMorgan Chase & Co. предполагат, че дори ескалацията на конфликта може да не доведе до трайно повишаване на цените. Те отбелязаха, че геополитическите рискове са довели до повишаване на цените с около $7, отколкото биха били при други обстоятелства.

Отделно от това в четвъртък Министерството на енергетиката на САЩ обяви намерението си да закупи до 6 милиона барела за стратегическия петролен резерв, тъй като продължава да попълва запасите след рекордното изтегляне.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.