НАЧАЛО Други

Печалбите на банките надхвърлиха $280 милиарда

октомври 23, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Печалбите на банките надхвърлиха $280 милиарда

Според неотдавнашна оценка на McKinsey банките в световен мащаб са реализирали най-високите си печалби от десетилетие насам.

Според информацията този скок, възлизащ на около $280 милиарда за индустрията, се дължи на повишаването на лихвените проценти, което разшири нетните лихвени маржове и увеличи приходите от заеми и ипотеки.

В Съединените щати се наблюдаваше значително увеличение от 500 базисни пункта, което допринесе за този подем. Възвръщаемостта на собствения капитал (ROE) нарасна до 12% през 2022 г. и се очаква да достигне 13% през 2023 г., което е забележително увеличение спрямо средните 9% от 2010 г. насам.

Нетният доход на банковата индустрия ескалира от приблизително $1 трилион през 2021 г. до $1.3 трилион през 2022 г., като за 2023 г. се очаква да достигне $1.4 трилион. Това нарастване на печалбата се случи въпреки значителния отлив на депозити от големите американски банки.

Източник: McKinsey

През третото тримесечие на текущата година JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup заедно загубиха $84.5 милиарда депозити, докато Bank of America, Morgan Stanley и BNY Mellon отбелязаха напускане на $44.35 милиарда.

McKinsey идентифицира четири влиятелни глобални тенденции, които оформят бъдещето на финансовите институции. Първо, налице е промяна в макроикономическия пейзаж с повишени лихвени проценти и инфлация в световен мащаб, което потенциално сигнализира за нова икономическа ера.

Второ, очевиден е бързият технологичен напредък и повишеното търсене на технологично ориентирани преживявания, като генеративният изкуствен интелект е готов да повиши производителността и да намали оперативните разходи.

Трето, правителствата засилват регулаторния контрол върху неконвенционалните финансови субекти в отговор на възникващите рискове и технологии.

И накрая, системният риск се развива поради нарастващото геополитическо напрежение, което води до повишена волатилност и ограничения върху търговията и инвестициите в реалната икономика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.