НАЧАЛО Други

Пазарът на петрол започва да избягва долара

29.12.2023 6:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарът на петрол започва да избягва долара

Няколко нововъзникващи икономики диверсифицират търговията със суровини, за да намалят зависимостта си от щатския долар.

По-специално, Русия и Иран, изправени пред санкциите на САЩ, увеличиха продажбите на петрол в алтернативни валути, като намериха купувачи в Китай и Индия.

Макар че това не е толкова спешно за други големи държави, чиито стоки се търгуват в долари, като Бразилия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, те създават рамки за търговия без долари.

Около 20% от световната търговия с петрол сега се осъществява във валути, различни от долара, според оценките na ръководителя на глобалната стратегия за суровините в JPMorgan Chase. Контрактите, уреждани в недоларови валути, са се увеличили, отбелязвайки значителна промяна.

Неотдавнашните важни събития включват споразумения между ОАЕ и Индия, Бразилия и Китай, както и линия за валутен суап между Саудитска Арабия и Китай. Въпреки това доминиращата роля на долара на стоковите пазари е в съответствие с по-широката му роля в световната търговия и финанси, чиито корени се крият в сделката от 1945 г. между Рузвелт и крал Абдулазиз Ибн Сауд.

След санкциите, наложени след руската инвазия в Украйна, държави като Китай се стремят да сведат до минимум зависимостта си от долара. Петролът играе централна роля, като Русия насочва повече петрол към Азия, получавайки приходи във валути като юан, рубла, дирхам и рупия.

Страните вносителки на енергия са стимулирани от по-ниските транзакционни разходи при използването на национални валути за търговия, което води до увеличаване на покупките на руски петрол с отстъпка от страни като Индия и Пакистан.

Потенциална значителна промяна може да настъпи, ако Саудитска Арабия, най-големият световен износител на суров петрол, започне да търгува значителни количества петрол във валути, различни от долара. Историческите опити за намаляване на доларовата доминация на петролните пазари, като например начинанието на Хюсеин за въвеждане на евро, имаха ограничен успех.

Въпреки усилията, утвърдената позиция на долара остава огромна. Връзките на страните от Персийския залив с долара чрез валутни обвързаности създават пречки, дори ако те използват местни валути за търговия.

За руските петролни компании и клиенти, търгуващи в рупии и юани, възникнаха проблеми с ликвидността, което накара някои от тях, като Indian Oil, да се върнат към плащанията в долари.

Макар че пълната дедоларизация може да отнеме време поради утвърдената система, продължаващото отдалечаване от транзакциите, ориентирани към долара, може потенциално да намали въздействието на американските санкции и заплахите за изключване в дългосрочен план.

Света започва постепенно да се променя от икономическа и финансова гледна точка и това става ясно от разпространението и приемането на дигитални активи. Криптовалути като Биткойн продължават да набират популярност и се явяват като спасение за мнозина от банките.

За 10 години Биткойн направи това, което никой друг финансов инструмент не е правил. Купуването на Биткойн за генериране на печалби не е единственото предимство, което има флагманската криптовалута. Биткойн като транзакционна мрежа, като запас от стойност и като хедж срещу инфлацията правят този относително нов актив революция във финансовия свят.

За тези, които искат да се сдобият с Биткойн трябва да имат предвид все пак волатилния характер на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация не е за подценяване и надлежна проверка и следене на пазарите може да е от съществено значение за всеки инвеститор.  Като високорисков клас активи криптовалутите все още не са регулирани навсякъде по света, но техните ясни предимства започват да се налагат глобално и масовото приемане вече започва да придобива все по-завършен вид.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Пазарът на петрол започва да избягва долара”
  1. Атанасов,

    За голяма част от петролът за Китай Русия не получава нищо,той е за погасяване на заем от 15млр.$,с който Китай спаси компанията доставчик от фалит.За Индия също е интересно,не знам какво ще ги правят тия млрд.рупии,така,че положението не е никак розово.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.